Зюганов: Разпадът на СССР можеше да се избегне

Зюганов: Разпадът на СССР можеше да се избегне
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.12.2022
  • Сподели:

Зюганов: Разпадането на СССР можеше да бъде избегнато, ако народът по-енергично защитаваше интересите си

 

 

Зюганов: Разпадът на СССР можеше да се избегне

 

 

Разпадането на СССР можеше да бъде избегнато, ако народът беше защитавал интересите си по-енергично — подписването на Беловежките споразумения нямаше да се случи и сега страната щеше да е «на първо място в цялата планетата», заяви лидерът на Комунистическата партия на Русия Генадий Зюганов пред РИА Новости.

На 30 декември се отбелязват 100 години от създаването на СССР.

«Можеше напълно да се предотврати разпадането на СССР, Китай демонстрира това. Ако през 1991 г. се бяха намерили няколко смели командири и бяха арестували Елцин и тези заговорници в Беловежие, а народът бе се хвърлил да защитава интересите си по-енергично, тогава щяхме да сме първи пред всички останали по света, но засега се гърчим в агония и системна криза“, каза Зюганов.

Според комунистическия лидер едно от достиженията на СССР и успех на подобен държавен модел се е състоял в това, че, «събирайки под знамената си 190 народи и народности», страната не е разрушила «нито един език, вяра и култура».

Самата идея на СССР Зюганов нарича особена — основана не на «национализма или имперските традиции, а на базата на труд, мир, справедливост».

«Друго важно постижение е, че съветското правителство получи разрушена икономика, унищожен транспорт, избягала армия, парализирана социално-културна сфера, но въпреки това успя да я възстанови чрез плана за НЕП», обабщи Зюганов.

Беловежките споразумения, които обявяват края на съществуването на СССР и създаването на Общността на независимите държави, са подписани на 8 декември 1991 г.

 

ПП

Станете почитател на Класа