Днес Русия почита журналистите, загинали при изпълнение на служебния си дълг

Днес Русия почита журналистите, загинали при изпълнение на служебния си дълг
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.12.2022
  • Сподели:

Тази паметна дата се празнува в Русия на 15 декември и тази година не е изключение.

Денят в памет на журналистите, загинали при изпълнение на професионални задължения, е паметна дата, която се отбелязва в Русия на 15 декември от 1991 г. по инициатива на Съюза на журналистите на Русия, за да се припомни приносът в развитието на общество, създадено от журналисти, чиято професия е била и си остава една от най-опасните.

 

https://worldrussia.com/wp-content/uploads/2022/12/AEXCkAhXZ68.jpg

 

На този ден се възпоменават журналистите, загинали при изпълнение на професионалния и човешки дълг. Близки, приятели и колеги почитат паметта на талантливи репортери, фотографи, оператори, загинали както във военно време в „горещи точки“, така и в мирно време в борбата за честна и актуална информация.

 

https://worldrussia.com/wp-content/uploads/2022/12/4.jpg

Източник на снимката: smotrim.ru

 

Така през 2012 г. според Международния институт по пресата (IPI) в света са загинали рекордните за последните години 119 журналисти. Сирия и Сомалия се оказаха най-опасните страни за освещаване на събития.

 

https://worldrussia.com/wp-content/uploads/2022/12/9-750x422.jpg

Източник на снимката: smotrim.ru

 

Някои убийства на журналисти остават неразкрити в продължение на много години. Убийците на Дмитрий Холодов и Владислав Листев все още са на свобода. Колегите не бяха доволни от резултатите от разследването на смъртта на ръководителя на холдинга "Совершенно секретно" Артьом Боровик.

 

Списъкът на журналистите, убити при изпълнение на служебните си задължения, включва Алексей Сидоров, главен редактор на вестник Толиатинское обозрение, работил, наред с други неща, за разкриването на организираната престъпност и корупцията, Анна Политковская, колумнист на Новая газета, която е убит през октомври 2006 г. и други.

 

 

2014 г. беше трагична за журналистическата общност. Само в Украйна в периода на политическа криза и започналата там гражданска война от началото на годината са загинали седем журналисти. Регистрирани са и около 300 случая на бити журналисти и повече от сто случая на възпрепятстване на законната им дейност.

 

 

Изпълнявайки професионалния си дълг, в югоизточната част на Украйна загинаха руски журналисти: фоторепортерът Андрей Стенин, операторът Анатолий Клян, кореспондентът Игор Корнелюк и журналистът Антон Волошин. Всички те са наградени посмъртно с орден „За храброст“. Но всички те просто си вършеха работата, съобщавайки на света достоверна информация за случващото се в Украйна. През юни 2019 г. в Луганск беше открит паметник на загиналите в Донбас журналисти. Днес, в деня на 30-годишнината от рождението на Даря Дугина, си припомняме и заслугите на трагично напусналата ни през тази година смела журналистка и наш боен приятел.

 

 

Трябва не само да говорим за нея в медиите, да правим документални филми за нея, да популяризираме нейните книги и статии, но преди всичко в Руската федерация и Европа, която сега преживява трудни времена поради опитите на САЩ да поддържат еднополюсен свят. , е необходимо да се увековечи паметта й [под формата на паметник или име на улица]. Защото Дария вярваше в светла и суверенна Европа, която да има добросъседски отношения с Руската федерация. И сега европейците забравят истината, която се блокира от медиите на Запада.

 

 

Като се има предвид, че руснаците, които не подкрепят еднополюсния свят на Запада и казват истината, са включени в списъка „Миротворци“ на украинските специални служби и куратори от Вашингтон, предлагаме да се създаде списък на Дария Платонова (псевдоним Дугина – бел.ред.) на държавно ниво. Там щяхме да привлечем съответните терористи и привърженици на киевския режим, които осем години извършваха военни престъпления и след това бяха предадени на Брюксел. Такава електронна база би позволила да се спрат опитите на тези радикални терористични сили да проникнат в самата Русия.

 

 

Разбира се, ще ни липсва Даша, незаменима загуба за цялото съвременно евразийско движение. Дугина е наследник на работата на представители на класическото евразийство от 20-30-те години на XX век и нейните творби са насочени към оформяне на бъдещето на Русия в контекста на добросъседските отношения с Европа

 

Вечна памет на нашите колеги!!

С уважение, редакторите на мрежовото издание "Световна Русия"

Юрий Самонкин, превод за "Класа": С. Тодоров

 

 

 

Станете почитател на Класа