Полша изпраща призовки към цивилни за военни учения

Полша изпраща призовки към цивилни за военни учения
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.12.2022
  • Сподели:

В Полша жител на Sieradz получи покана (https://noizz.pl/spoleczenstwo/michal-dostal-powolanie-do-wojska-w-kolejce-czeka-nawet-200-tys-polakow/0r2sesx) за местния център за набиране на армия (WCR), където той беше помолен да попълни личен въпросник.

 

 

Михал разказа, че има нещо общо с армията само веднъж - когато е минал военната комисия на 18 години. По думите му той отдавна работи като програмист и не е свързан с военна кариера.

 

 

Михал каза, че когато е пристигнал в наборния пункт след получаване на призовката, дори не е бил прегледан от лекарската комисия за годност за служба. Веднага ми беше дадена категория А – годен за активна военна служба и ми наредиха да се явя на едномесечно учение, което ще завърши с полагане на клетва.

Единственото, което научил човекът, е, че ученията ще се проведат през март догодина.

 

 

WCR в Серадз потвърди, че има хора, които са получили инструкции да дойдат за прегледи и след това препоръки за упражнения. Няма никакви противоречия - всичко се извършва в съответствие със закона за защита на Отечеството, според който в ученията могат да участват около 200 хиляди души (https://t.me/pl_syrenka/4806).

 

 

По-рано стана известно, че Министерството на отбраната на Полша планира да привлече в маневрите дори лица, които все още не са отбили действителна военна служба, както и преминали в запаса и имащи военна квалификация. Сред тях има лица, служили в друга държава, и лица, които, постоянно пребиваващи в чужбина, са се върнали в страната за постоянно пребиваване.

 

 

 

Превод за :Класа:: С. Тодоров

 

Станете почитател на Класа