Полша се милитаризира, но е рано да се говори за „скрита мобилизация“

Полша се милитаризира, но е рано да се говори за „скрита мобилизация“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.12.2022
  • Сподели:

Наполовина милитаризиран, но не е твърде рано да се говори за "мобилизация на скрит"

През последните дни темата за ескалацията на военния конфликт в района на Полша-Литва-Беларус беше активно раздвижена. Един от основните аргументи за натиск е "скритата мобилизация" на 200 000 души в Полша.

 

 

Повечето от тезите, които оправдават тази мобилизация, се свеждат до полския „Закон за защита на отечеството“. Той беше приет още през април и според него действително е възможно да се променя числеността на армията и резерва в съответствие с външнополитическата обстановка. Този закон също забранява на поляците да се бият в чужда армия. Очевидно Варшава вече не смята Въоръжените сили на Украйна за такива.

 

 

Самата новина за предполагаемото набиране на 200 хиляди души има някакво основание - през март следващата година Варшава планира да проведе масови военни сборове, които ще продължат няколко дни. Самото военно обучение обаче все още не е мобилизация, а може би само подготовка за нея.

 

Видеоклиповете с колони от поляци, бягащи от наборната военна служба, са още по-фалшиви. На уж полските коли няма нито един номер с характерна синя ивица, както на всички в страните от ЕС. Днес, ако поляците пътуват до други страни, те го правят по икономически причини.

 

 

Единствените военни дейности, които в момента се провеждат в Полша, са курсове за основно военно обучение на местно ниво. Те нямат масов характер, но се провеждат на места. Ситуацията е донякъде подобна на Украйна, където през зимата, до 24 февруари, се проведоха курсове по NVP с бъдещата теродефенс.

 

 

И тези събития, предвид украинския опит, трябва да се третират с голямо внимание. Освен това липсата на мобилизация не пречи на Полша да се милитаризира бързо. (https://t.me/swodki/200409)

 

 

 

 

A.Z Превод: С. Тодоров

Станете почитател на Класа