Виетнам извършва „значителна“ експанзия в Южнокитайско море

Виетнам извършва „значителна“ експанзия в Южнокитайско море
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.12.2022
  • Сподели:

Виетнам извърши значително разширяване на работата по драгиране и депониране на отпадъци в няколко от своите аванпостове в Южнокитайско море през втората половина на тази година, сигнализирайки за намерението си значително да укрепи претенциите си по спорния воден път.
Вашингтонският център за стратегически и международни изследвания (CSIS) заяви, че работата на островите Спратли, които също са претендирани от Китай и други, е създала приблизително 170 хектара нова земя и е довела общата площ, която Виетнам е рекултивирал през последното десетилетие до 220 хектара.
Базирайки констатациите си на търговски сателитни изображения, Инициативата за морска прозрачност в Азия (AMTI) на CSIS заяви, че усилията включват разширена работа по депониране на четири обекта и ново драгиране на пет други.
AMTI каза, че средните аванпостове на Виетнам на остров Намиит, Пиърсън Риф и Санд Кей са в процес на големи разширения, като в Намиит и Пиърсън вече се оформя драгирано пристанище, което може да приема по-големи кораби.
„Мащабът на работата по депониране, въпреки че все още е далеч от повече от 3200 акра земя, създадена от Китай от 2013 до 2016 г., е значително по-голям от предишните усилия от Виетнам и представлява сериозна стъпка към укрепване на позицията му в Спратли", се казва в доклада.
Посолството на Виетнам в САЩ не е отговорило на искане за коментар по доклада.
Китайски структури и сгради на създадения от човека остров на Mischief Reef в групата острови Спратли в Южнокитайско море са видяни на 20 март 2022 г. Китай е милитаризирал напълно поне три от няколкото острова, които е построил в оспорваното Южнокитайско Море, въоръжавайки ги с противокорабни и противовъздушни ракетни системи, лазерно оборудване и оборудване за заглушаване и изтребители във все по-агресивен ход, който заплашва всички нации, действащи наблизо, каза висш военен командир на САЩ.
Китай претендира за по-голямата част от Южнокитайско море и е установил военни постове на изкуствени острови, които е изградил там. Тайван, Виетнам, Малайзия, Бруней и Филипините имат припокриващи се претенции в морето, което е пресечено от жизненоважни морски пътища и съдържа газови находища и богати риболовни зони.

Станете почитател на Класа