Twitter закри акаунта за траекториите на полета на Илон Мъск

Twitter закри акаунта за траекториите на полета на Илон Мъск
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.12.2022
  • Сподели:

Twitter закри акаунт, който следи траекториите на полета на частния самолет на новия шеф на гиганта на социалните медии, Илон Мъск.
По-късно същата вечер акаунтът, @ElonJet, потвърди чрез туит, че е отново онлайн, след като беше спрян за „нарушаване на правилата на Twitter". Един час по-късно Мъск отново спря акаунта за проследяване на самолети, след като наложи нови условия на всички потребители на Twitter, че споделянето на нечие текущо местоположение не е разрешено.
Акаунтът се управлява от Джак Суини, студент от колеж във Флорида и авиационен ентусиаст, който управлява подобни „бот" акаунти, проследяващи самолетите и на други знаменитости. Часове след спирането на акаунта @elonjet, други акаунти, управлявани от Суини, проследяващи частни самолети, използвани от Бил Гейтс, Джеф Безос, Марк Зукърбърг и различни руски олигарси, все още бяха активни в Twitter. Но по-късно Twitter спря всички тях, включително личния акаунт на Суини, който също управлява акаунти, проследяващи самолета на Мъск в конкурентни социални платформи като Facebook и Instagram.
След нахлуването на Русия в Украйна през февруари, акаунтът също така започна да проследява пътеките на бягството на различни руски олигарси.
Решението за спиране на акаунта подчерта опасенията относно едностранния контрол на новия главен изпълнителен директор на Twitter върху решенията за съдържание в платформата. Той туитна екранна снимка на съобщение в Twitter, което гласи: „След внимателен преглед установихме, че вашият акаунт е нарушил правилата на Twitter. Вашият акаунт е постоянно в режим само за четене, което означава, че не можете да туитвате, ретуитвате или харесвате съдържание. Няма да можете да създавате нови акаунти".
Когато Мъск откри акаунта @ElonJet по-рано тази година, той помоли Суини да го изтрие. „Можеш ли да свалиш това? Това е риск за сигурността. Не ми харесва идеята да бъда застрелян от луд", написа той на Суини Суини отговори: „Има ли шанс това да се увеличи до $50K? Това би било страхотна подкрепа в колежа и вероятно ще ми позволи да си взема кола, може би дори Tesla Model 3."
Мъск, собственикът на Tesla, която произвежда електрически автомобили, отказа да плати и в крайна сметка блокира Суини в Twitter.

Станете почитател на Класа