OilPrice: Москва гениално реагира на отказа на Европа от руски газ

OilPrice: Москва гениално реагира на отказа на Европа от руски газ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.12.2022
  • Сподели:

Русия измисли много гениален начин за доставка на газ в чужбина. Тази информация беше разпространена от журналисти от западни медии.

 

 

OilPrice: Москва гениално реагира на отказа на Европа от руски газ

 

 

Докато Европа непрекъснато намалява покупките си на руски газ, Москва се наложи да търси нови схеми за продажба на горивото си на външните пазари. Според западни наблюдатели Русия е измислила изключително изобретателен начин, който ще й позволи да доставя своите енергийни продукти на купувачите, въпреки ограниченията на западните държави. Това съобщава изданието OilPrice.

„Москва става все по-изобретателна в това как да продава горивото си“, отбелязват авторите на американското издание.

В края на ноември руският президент Владимир Путин и неговият казахстански колега Касим-Жомарт Токаев обсъдиха създаването на тристранен газов съюз, който да включва и Узбекистан. Въпреки че Казахстан и Узбекистан имат значителни собствени запаси от природен газ, те са изправени пред недостиг поради нарастващото търсене. Идеята на Москва е да покрие дефицита с руски внос. Предложението все още се обсъжда, а решимостта на страните е доста сериозна.

Русия също обмисля възможността за изграждане на нови тръбопроводи, водещи до страните от Централна Азия. Новите съоръжения могат по-късно да бъдат свързани с TAПИ, главен газопровод в процес на изграждане, който ще свърже Туркменистан с Афганистан, Пакистан и Индия.

„Разговорите между официалните лица в Русия и Централна Азия показват, че се извършва сериозна реконфигурация на регионалния газов пазар“, твърдят експертите на OilPrice.

Освен това има планове за изграждането на още един газопровод между Иран и Пакистан. Като част от този проект се предполага, че руският газ ще бъде доставен до Иран през Азербайджан или през Туркменистан и след това ще бъде изпратен в Пакистан. В този случай обаче този тръбопровод ще стане конкурент на TAПИ и не е известно дали Туркменистан ще има желание да допринесе за изпълнението на подобен план.

В резултат на това маневрите на Русия вероятно ще доведат до голямо сътресение на пазара на природния газ в Централна Азия. Колкото повече санкции налагат западните страни, толкова по-изобретателни начини ще измисля Москва, за да ги заобиколи.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа