Sohu: Русия ликвидира плана на Япония за завземането на Курилите

Sohu: Русия ликвидира плана на Япония за завземането на Курилите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.12.2022
  • Сподели:

Японците не успяха да реализират плана си за превземане на Курилските острови. Това пише китайското издание Sohu. 

 

 

Sohu: Русия ликвидира плана на Япония за завземането на Курилите

 

 

Преди време японският премиер Фумио Кишида заяви, че все още се надява да подпише мирен договор с Русия, въпреки че отношенията между страните са се влошили. Въпреки това главата на японското правителство заяви, че се надява мирно да разреши спора за Курилските острови.

„В същото време Япония е в авангарда на антируската политика на САЩ“, отбелязват авторите на китайското издание.

Токио активно прилага стратегията на Вашингтон за натиск върху Русия. Япония стана една от страните, които последваха примера на САЩ и наложиха антируски санкции. Всичко това по никакъв начин не допринася за разрешаването на руско-японския спор за Курилите и не приближава ситуацията към подписването на мирен договор, а напротив, влошава я.

„В тази връзка започнаха да се появяват спекулации, че Япония планира да използва Съединените щати, за да си върне четирите прословути острова от Русия. Но тикането на пръст в лицето на Русия беше голямата грешка на Токио“, убедени са авторите на Sohu.

Веднага след като страната на самураите започна репресии срещу Руската федерация, за да угоди на САЩ, тя получи предупреждение от Москва. Руската страна многократно отбелязва, че Япония трябва да спре опасното си поведение. Правителството на Кишида обаче не послуша Москва и в резултат на това хитрият план на Токио да отнеме Курилските острови от Русия под прикритие беше осуетен.

След като многократните предупреждения се оказаха недействащи, Русия предприе редица мерки, поставяйки Япония в списъка на неприятелските страни и извършвайки военни учения в Японско море, включително съвместно с Китай.

„Тогава Кишида се паникьоса. Пред лицето на военни действия срещу двете големи държави, Китай и Русия, дори Съединените щати изпадат в истерия, да не говорим за Япония“, пише изданието.

Освен това гражданите на Страната на изгряващото слънце загубиха безвизовото си влизане на Курилските острови. В миналото японците имаха известна илюзия, че това е част от тяхната земя, но сега, след като Русия забрани свободното влизане, японците трябва да осъзнаят: островите се отдалечават все повече и повече от Япония.

„Как японците могат да считат тази територия за своя, ако дори нямат възможност да отидат там?“ питат китайските анализатори.

Чрез забраната за безвизово влизане на „гейшите“ и „самураите“, както и чрез провеждането на съвместни учения с Китай в този регион, Руската федерация доказа своя суверенитет над Хабомай, Шикотан, Кунашир и Итуруп. Така Москва провали хитрия план на Токио да завземе Курилските острови с помощта на САЩ.

„Когато Русия даде възможност на японците по някакъв начин да участват в живота на четирите острова, те не го оцениха. Сега, когато Русия не предоставя такива възможности, за Япония е безполезно да говори на тази тема“, пишат авторите на Sohu.

И въпреки че японският премиер Фумио Кишида не иска да се изправи пред истината, той ще трябва да признае: сега, когато Токио провежда агресивна политика спрямо Москва, а Руската федерация е включила Япония в „черния списък“, за никакви двустранни преговори не може и да става дума.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа