Китай разработи план за нанасяне на удар по Америка

Китай разработи план за нанасяне на удар по Америка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.12.2022
  • Сподели:

Перспективата за загубата на военно-технологично превъзходство в света е изключително тревожна за САЩ, пише The Atlantic. Ако Вашингтон, който все още не е загубил вяра в безусловното господство на своята армия, а и не вземе мерки, той ще отслабне и в света ще започне нова война. Стратегията вече е разработена, но «прозорецът на възможностите» бързо се затваря, считат авторите на статията.

Превод от The Atlantic САЩ:

 

 

Китай разработи план за нанасяне на удар по Америка

 

 

Съперникът, който най-вероятно ще ни изпревари, е Китайската народна република (КНР). Нейните въоръжени сили, Народо-освободителната армия, внимателно проучиха американския начин на водене на война през последните три десетилетия и инвестираха в нови способности, специално предназначени да ни победят.

Както председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили наскоро предупреди Конгреса, Китай „работи всеки ден, за да намали технологичната пропаст със Съединените щати и нашите съюзници“.

Предшественикът на Мили, генерал Джо Дънфорд, отправи подобно предупреждение през 2017 г.: технологичното превъзходство на армията на Съединените щати над Китай намалява. Само преди няколко седмици администрацията на Байдън отбеляза в своята Стратегия за национална сигурност, че Пекин придобива способността да „прекроява международния ред“ и „глобалното игрално поле в своя полза“.

В зората на 20-ти век някои считаха, че войните между големите държави са нещо от миналото. През 1909 г. Норман Ейнджъл, в книгата си The Grand Illusion, твърди, че доминиращите нации са толкова свързани икономически, че никоя от тях не би воювала. Пет години по-късно една от най-опустошителните войни в историята все пак започна.

Нарастващите амбиции на други държави, размиването на границата между конфликт и мир и появата на разрушителни технологии увеличават риска от голяма война. Хенри Кисинджър, бившият държавен секретар на САЩ, предупреди, че настоящият период му напомня за годините, довели до Първата световна война, с изключение на това, че светът е «несравнимо по-опасен сега, отколкото беше тогава».

Може би най-лошото от всичко е, че войната между великите държави през 21-ви век, особено между САЩ и Китай, вероятно ще ескалира в изтощителна и продължаваща години борба. Войните се подкрепят от воля, ресурси и иновация. Съвременните велики държави разполагат с това в изобилие. Нещо повече, технологиите могат бързо да отменят всяко предимство на бойното поле, подготвяйки сцената за продължителни конфликти, в които нито една от страните не може да поддържа предимство за дълго.

Когато са застрашени жизненоважни национални интереси и глобалното господство, такава война не може да приключи лесно.

Противниците ни вече се подготвят.

След десетилетия на внимателно изучаване на нашата армия, Китай инвестира сериозно в план за победа над САЩ.

Целта му е да идентифицира и атакува важни възли в операционните системи на въоръжените сили на САЩ, лишавайки ги от възможността да наблюдават, комуникират помежду си, атакуват, защитават и снабдяват.

Това не е просто теория.

Китай демонстрира способността си да оказва отрицателно въздействие върху цифровата инфраструктура на САЩ чрез многократни кибератаки. За да се защити от американско настъпление, НОАК изгради гъста мрежа от интегрирани системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, за да се противопостави активно на силите на Съединените щати, които се приближават до китайските брегове.

По-притеснителното е, че през 2021 г. Пекин изпробва хиперзвукова ракета, способна да достигне всяка точка на САЩ.

Като се има предвид технологичната сложност на ракетата, дори откриването й, камо ли неутрализирането й, би било трудно.

Тези постижения са само началото.

НОАК изготвя планове за изпреварване на военния капацитет на Америка чрез агресивно инвестиране в нововъзникващи технологии като изкуствен интелект, големи данни, модерни изчисления и 5G.

Ако Китай постигне технологично превъзходство и влезе във война със САЩ, това може да парализира нашата политика, да замрази икономиката ни и да обездвижи армията ни.

Няма да имаме друг избор, освен да се предадем.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа