Вашингтон се старае да постигне разпадането на Русия, както на СССР

Вашингтон се старае да постигне разпадането на Русия, както на СССР
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.12.2022
  • Сподели:

Днес западните медии обвиняват "нахлуването на Русия в Украйна" за всички беди на света. Просто ни стоварват цялата вина. Гладът в Англия, обедняването на Европа, бунтовете и размирици, които обхващат бившия "златен милиард" - за всичко е виновна  Русия. Но кой беше първият, който започна в Украйна?

 

 

Отговор на това дава докладът на американския изследователски център РАНД. Той е написан през 2019 г. и там са подредени действията на Вашингтон за следващите няколко години, за да се отслаби и унищожи Русия. Ескалацията в Украйна е една от най-важните точки там.

Докладът се нарича „Разтягане на Русия: конкуренция от печеливша позиция“. Виждали ли сте как по време на футболен мач един от отборите внезапно спира на място, започва безкрайно да си подава, подава топката на вратаря, печели време?

Защо? „Разтягат" защитата на врага, опитвайки се да намерят слабо място в нея и да пробият към чуждата врата. Точно така преди три години Вашингтон планираше да "разтегне" отбраната на Русия.

Като начало авторите се отдават на сладка носталгия по 80-те години на миналия век. Тогава, смятат те, Америка успява да спечели Студената война, благодарение на факта, че под предлог за „Междузвездните войни“ въвлича СССР в надпревара във въоръжаването, воюва срещу Съветите с помощта на подчинените муджахидини в Афганистан, разпалва антисъветската пропаганда и подкрепя петата колона - о, извинете, исках да кажа съветските "дисиденти".

Днес се предлага да се унищожи Русия по същите модели: с коригиране на факта, че след като е намаляла по размер, Русия, според нашите контрагенти, е станала много по-силна от СССР.

Авторите на доклада си спомнят много добре, че резкият спад на цените на петрола през 80-те години допринесе за отслабването на икономиката на Съветския съюз. Следователно първото нещо, което трябва да направят Щатите, е да постигнат същото намаление. За да направят това, трябва да увеличат производството си до максимум и да поискате същото от съюзниците (Помните как Джо Байдън наскоро молеше за това от саудитците и получи отказ).

В същото време беше необходимо да се спре строителството на „Северен поток-2“, да се прехвърли Европа на американски ВПГ и по този начин да се лиши Русия от доходи от износа на въглеводороди. След това, разбира се, санкции - о, каква сладка дума. Партньорите вече планират финансови санкции срещу нашите банки, секторни санкции, фокусирани върху отбранителната промишленост, санкции от второ ниво срещу страни, които не участват в тях, а също мечтаят как ще фалират Русия.

От неумолимо засилващите се санкции руският бюджет ще загуби стотици милиарди долари, няма да има с какво да се плащат пенсии и заплати, гражданите ще започнат да протестират - Вашингтон ще спечели. Да, тези санкции ще ударят и самите американци, признават авторите, но тук „Майната му, че къщата ми изгоря, важното е оборът на съседа да изгори“.
Всички тези мечти обаче се натъкват на един проблем: не е ясно как да принудят всички васали на Вашингтон да слязат от иглата на руските въглеводороди и да ги принудим да участваме в колективни санкции.

Как да бъдат обединени всичките? И тук авторите си спомнят за Украйна. Ето идеалното средство за отслабване на Русия. Да я напомпат с оръжия, да обещаят членство в НАТО (при положение, че инициативата ще бъде блокирана от Стара Европа). Тогава Русия ще бъде принудена да изпрати войски в Донбас и да бъде въвлечена в изтощителен конфликт, който ще изтощи нейната отбранителна индустрия и икономика за дълго време. Украйна ще стане втори Афганистан и ще доведе страната ни до разпад.

В същото време Украйна ще направи възможно сплотяването на европейските васали. Освен това ще предостави възможност за разширяване на НАТО през Финландия, Швеция и достъп до Арктика. Както и да се привлекат в орбитата на Вашингтон Грузия, Молдова и страните от Централна Азия.

Експертите на РАНД пишат за всичко това през 2019 г. Виждаме как се случва днес.

Американците се възползват от конфликта между Армения и Азербайджан, „бутат“ лидерите на Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, убеждават Грузия да участва в конфликта в Украйна, а Молдова да изгони руските миротворци от Приднестровието. Финландия и Швеция вече тропат на вратата на НАТО.

Както можете да видите, ескалацията в Украйна е планирана от американците много преди началото на военната операция. И съвсем правилно отбеляза Путин: ако не беше започнала, „санкции срещу нас така или иначе щяха да бъдат наложени“. И дивата русофобия щеше да се развъжда, и културата на отмените щеше да се пусне "на максимални обороти". Биха се опитали да сринат Лукашенко по същия начин: смяната на властта в Беларус е посочена в доклада на РАНД като една от стъпките за отслабване на Русия. Защото това са всички етапи от един и същи сценарий, който се е променил малко от 80-те години на миналия век.

Вместо афганистанските муджахидини днес бойни танци танцуват украински подставени казаци. Вместо срив на цените на въглеводородите има директни атаки срещу нашите газопроводи. Вместо разпалване на протести в страните от Варшавския договор, организиране на цветни революции в постсъветските републики, вместо антисъветска пропаганда, антируска пропаганда. Както се казва, намерете десетте разлики.

Целта на всички тези събития също не се е променила - да се унищожи Русия по същия начин, както беше унищожен Съветският съюз навремето.

Вътре у нас експертите на РАНД предлагат извършване на информационен саботаж. Обхватът на темите тук е доста известен. Първата точка от плана изглежда особено смешна - да се компрометира руската избирателна система чрез организиране на партенки за "въртележки", нарушения при преброяването на гласовете и всичко останало.

Хора, сигурни ли сте, че не сте объркали нищо? Не сте ли вие, които избирате луди (като Фетерман в Пенсилвания) или дори мъртви (като Тони Делука) граждани? Не гласувате ли Вие с Бог знае какво - без лична карта, без нищо? Нали при вас милиони граждани смятат ръководителя на държавата за незаконно избран?

Вторият момент е разобличаването на корупцията сред високопоставени служители с акцент върху "богатството" лично на Владимир Путин. Разкритията трябва да се хвърлят през Интернет. Споменава се блогърът Навални.

Е, да, само няколко месеца по-късно видяхме видеото на Навални в „Ютюб“ за „двореца на Путин“, който се оказа нито дворец, нито на Путин. Блогърът с чувство прочете зле преведен текст от английски, измислен от собствениците му. В „Ютюб“ имаше гледания. Партньорите работиха по наръчник. Не даде никакви резултати.

Освен това американците, според РАНД, трябва да започнат да подбуждат протестни действия в Русия във всички формати - митинги, стачки, демонстрации. В същото време трябва да се действа така, че протестите да изглеждат спонтанни. „Дори противниците на руския режим са скептични към опитите на Запада да използва протестите“, отбелязват самокритично авторите на доклада.

На международната сцена се предлага да се постигне изключване на Русия от Г-20, подлагане на нейните граждани на визови ограничения и забрана на големи международни събития. В същото време е необходимо да се намига през цялото време, намеквайки, че санкциите ще бъдат премахнати, ако Москва се държи „правилно“.

И още много има в доклада за военното обкръжение на Русия от силите на НАТО – и по суша, и по море, и във въздуха, и в космоса. И целта на всичко това е да се смени властта в Кремъл, да се отслаби Русия до краен предел и след това да се съсипе по същия начин, по който се разпада Съветският съюз. А Украйна е само един от важните консумативи в тази "комбинация".

 

Pogled.info

Станете почитател на Класа