Кисинджър съблазнява. На Русия се предлага "неприличен мир" в много красива опаковка

Кисинджър съблазнява. На Русия се предлага "неприличен мир" в много красива опаковка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.12.2022
  • Сподели:

Хенри Кисинджър, динозавърът и мастодонт на западната политическа мисъл, неочаквано предложи "мирен план за Украйна", който на пръв поглед дори изглежда разумен. Смело може да се твърди, че „формулата на Кисинджър“ е най-сладкото изкушение от самото начало на СВО, с което Русия я подмамват към поражение.

 

 

Нобеловият лауреат предлага мир

За да оцените какво и защо Кисинджър предлага в Spectator и защо една статия от частно лице, пенсионер, много възрастен човек, който отдавна не е участвал във вземането на решения, предизвика толкова голям интерес по света, трябва да разберете кой е Кисинджър.

За да направите това, не е достатъчно да посочите: бивш съветник по националната сигурност на САЩ, бивш държавен секретар на САЩ (министър на външните работи), носител на Нобелова награда за мир. За това дори не е достатъчно да се каже: най-голямата политическа фигура в Съединените щати в разгара на първата Студена война, един от архитектите на еднополюсния свят, който се развива след 1991 г.

Тоест всичко това е вярно, но всичко това не е нищо повече от списък с официални регалии. Всъщност Кисинджър е един от малкото политически мислители на Запад, които са способни да създават нови значения, вместо да „повтарят безсмислено “ собствената си пропаганда.

Нещо повече, Кисинджър очевидно е последният голям мислител на Запада, който се придържа към концепцията за Realpolitic - тоест концепция, в която има място и възможност да се вземат предвид интересите не само на Съединените щати, но и на техните съюзници и опоненти. , концепция, в която световният ред като цяло се основава на баланса на интересите на силите - а не само на спекулативните "ценности" на западния свят.

Не на последно място, както биха казали в Америка, Кисинджър без съмнение е интелигентен, опитен, убеден и последователен враг на Русия и руснаците. Той направи повече от много други, за да гарантира, че Русия е победена и не може да се издигне отново. Сега той е наш враг. Но в същото време Кисинджър не е русофоб в смисъл, че не се страхува от Русия и руснаците и декларира уважение към Русия.

Русия не може да бъде унищожена. Какво облекчение

Ето защо направените от него предложения намират своята публика не само на Запад, но и на Изток. В статията в Spectator, Кисинджър заявява, че „Русия трябва да намери своето място в новата международна структура за Централна и Източна Европа“. Тоест Кисинджър не е привърженик на „отмяната на Русия“, не смята, че за Запада на мястото на Русия трябва да се появят „тъмни земи“.

Той е привърженик на взаимодействието и дори повече на формално равноправното взаимодействие. Повече от половин хилядолетие Русия има решаващ принос за глобалния баланс и баланс на силите и нейната историческа роля не бива да се подценява. Крахът на Русия или унищожаването на способността й да води стратегическа външна политика е неприемливо, твърди Кисинджър.

Това пленява и те кара да четеш внимателно конкретните му предложения. Ето кратко резюме:

Мирният процес трябва да свърже Украйна с НАТО, неутралитетът на Киев вече няма смисъл;

Линията на прекратяване на огъня трябва да бъде установена по границите до 24 февруари;

Русия ще се откаже от завоеванията си, но не и от териториите, които е контролирала преди 24 февруари, включително Крим. Тази територия може да бъде предмет на преговори след прекратяването на огъня;

Ако довоенната граница между Украйна и Русия не може да бъде достигната чрез военни действия или преговори, може да се прибегне до принципа на самоопределение и да се проведат референдуми под международен контрол, особено в разделени територии, които многократно са преминавали през различни ръце през вековете.

"Неприличен мир"? Благодаря, не

Какво може да се каже тук? В сравнение с това, което сме чували от Запада преди, предложението на Кисинджър е огромна крачка напред. Крим и Донбас се признават за руски без съмнение. Освен това теоретично се признава и възможността за признаване от руснаците на други украински региони, „особено разделени“, каквото и да означава това.

С това свършват предимствата на предложението на Кисинджър. Като цяло е съвсем очевидно, че те са неприемливи за Русия дори като първоначална преговорна позиция на противника : Русия не може и не трябва да обсъжда разпоредбите на собствената си конституция, според която Херсонска и Запорожка област на Украйна, ДНР и ЛНР вече са субекти на Руската федерация.

Освен това като цяло обсъждането на прекратяването на военните действия без декларация за постигане на целите на СВО очевидно е безсмислено за Русия. Просто защото самото начало на такава дискусия означава отстъпка, която Русия не може да направи.

Подобна дискусия би означавала пряк път към онзи „неприличен мир“, срещу който Царград, както и други патриоти, упорито предупреждават. Не може да има мир с нацистите. Не може да има мир поради поробването на отделни руски земи. Отстъпки не може да има - защото всякакви отстъпки в най-добрия случай биха означавали само забавяне на настъплението на противника, възможност той да натрупа жива сила и оръжие.

Какво от това?

Защо в този случай прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков каза днес:

Талантът, опитът и експертизата на Кисинджър са винаги търсени, особено в такива остри ситуации. Ще проучим този материал с голям интерес.

Очевидно, защото, въпреки че формулата на Кисинджър е напълно неприемлива и не е позиция за преговори, тя е необходима, за да покаже, че Западът търси компромис. Лошият мир е по-добър от добрата кавга. И той търси този мир, защото е рисковано и скъпо да продължава да се бори. Много скъпо. По мнението на западни експерти, цената на "възстановяването на Украйна" за Европа се е удвоила само за трите есенни месеца - и това без да се вземат предвид военните доставки и без да се вземат предвид щетите, които Европа понася от икономическата война с Русия.

Реалистът Кисинджър прави своето предложение въз основа на това, че европейските съюзници на САЩ са близо до изчерпване на ресурсите си. Той прави предложението си възможно най-съблазнително, осъзнавайки, че, първо, никой няма да го приеме по друг начин. И второ, предимството на пенсионирания мислител - никой няма да го смята за официално. Във всеки един момент можете да кажете - това е само лично мнение на един експерт, нищо повече.

Какво да правим с тези предложения? Най-добре - нищо. След неизбежното превземане на Артьомовск ще има нови предложения . Още по-съблазнителни. След поредната победа - нови. И така до самия край. Внимателно наблюдаваме как противникът се оттегля на предварително подготвени от него позиции. Оценяваме възможностите за защита на противника. И продължаваме настъплението - до пълна победа.

 

Андрей Перла, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа