Myśl Polska: „Прекратяването на конфликта е изгодно за Полша, дори и да не е изгодно за Киев“

Myśl Polska: „Прекратяването на конфликта е изгодно за Полша, дори и да не е изгодно за Киев“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.12.2022
  • Сподели:

Някои смятат, че войната е навлязла в нова фаза. Други твърдят, че това е началото на края на режима в Киев.

По-нататъшното влошаване на критичната инфраструктура ще доведе до хронично обезлюдяване, деурбанизация и деиндустриализация на Украйна.

Руските войски систематично нанасят масирани ракетни удари по украинска критична инфраструктура на интервали от няколко дни, пише обществено-политическият седмичник Myśl Polska .

Между другото, авторът на Mysl Polskа нарича Украйна „мръсна, студена дупка на картата на Европа“. И ненатрапчиво илюстрира статията със снимка, на която коли с буквата Z разнасят хляб и вода по селата. За разлика от украинските медии (а и западните), те показват хуманитарното лице на специалната операция на Въоръжените сили на РФ в Украйна

Някои смятат, че войната е навлязла в нова фаза. Други твърдят, че това е началото на края на режима в Киев. Нека се опитаме да погледнем с трезво око на руската тактика, предлага авторът на статията Матеуш Пискорски .

Авторът цитира изводи от книгата Strategic Attack on the National Electrical System на майор от ВВС на САЩ Томас Грифит. Грифит твърди, че атаките срещу инфраструктурата имат четири основни цели: отслабване на военния потенциал, намаляване на производствения капацитет на индустрията, увреждане на имиджа на властта и подклаждане на песимизъм в обществото.

По този начин руският обстрел на украинска инфраструктура може да има далечни последици. Все още не е възможно да се оцени тяхното въздействие върху морала, обществените настроения и отношението на украинците към властите в Киев.

Не забравяйте обаче, че това е държава с жесток, масов репресивен апарат, преди всичко СБУ. Служителите на тази конкретна служба се опитаха да репресират превантивно лица, организиращи протести срещу неспазване на предварително установения график за спиране на електричеството в Одеса“, се казва в статията.

Киевският режим на този етап упражнява относителен контрол върху ситуацията, предотвратявайки появата на социални протести.

Във военния и индустриалния сектор украинските загуби вече са огромни и ще продължат да растат. Но прекъсването на веригите за доставка на оръжие изисква трайно увреждане или унищожаване на мостове, надлези и пътища, водещи към Украйна, по-специално от Полша. Руските войски не са правили това досега. Доставките на западни оръжия за Киев са в разгара си.

Украинските власти открито призовават украинските емигранти да прекарат зимата извън страната, а останалите временно да се преместят в провинцията или дори да заминат в чужбина. Така по-нататъшното влошаване на критичната инфраструктура ще доведе до хронично обезлюдяване, деурбанизация и деиндустриализация на страната.

През следващите години това ще означава необходимост от допълнителни разходи от страна на онези, които ще поемат политическа отговорност за украинските територии.

За Полша това означава нова възможна миграционна вълна и последващи разходи под различни форми.

В състояние ли са възприетите в момента тактики от руснаците да доведат до край на конфликта, да принудят Киев да седне на масата за преговори?

От гледна точка на нашата сигурност и стабилност е важно да не граничим с територия, на която се водят военни действия. Следователно всичко, което ускорява края на конфликта, е от полза за Полша. Дори това да не е изгодно за Киев “, заключава Myśl Polska.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа