Либийският премиер призна ролята на правителството в екстрадицията в САЩ на заподозрян за бомбата в Локърби

Либийският премиер призна ролята на правителството в екстрадицията в САЩ на заподозрян за бомбата в Локърби
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.12.2022
  • Сподели:

Един от конкурентните премиери на Либия призна, че правителството му е участвало в екстрадирането в САЩ на бивш офицер от либийското разузнаване, обвинен в създаването на бомбата, свалила полет 103 на Pan Am над Локърби, Шотландия, през 1988 г., убивайки всички на борда.
Американските власти обявиха в неделя, че са арестували бившия офицер от разузнаването Мохамед Абуагела Масуд. На следващия ден Масуд се яви пред федералния съд във Вашингтон и беше обвинен в акт на международен тероризъм. Американски служители не обясниха как той е бил задържан.
В телевизионно предаване в четвъртък вечерта министър-председателят на Либия Хамид Дбейба каза, че екстрадирането на Масуд е законно и неговото правителство просто си сътрудничи с „международна съдебна рамка за екстрадиране на обвинени граждани". Това беше първият му коментар за екстрадицията.
В 20-минутна реч Дбейбах посочи Масуд като автор на бомбата за атаката над Локърби, която уби 270 души, и каза „Либия трябваше да изтрие белега на тероризма от челото на либийския народ".
САЩ и Либия нямат официално споразумение за екстрадиция.
Ден преди това главният прокурор на Либия Садик Ал-Сур обяви, че ще бъде разследвано екстрадирането на Масуд след жалба от семейството на заподозрения. Масуд е бил отвлечен от семейния си дом в Триполи от въоръжени мъже през ноември, според изявление, дадено от семейството му малко след предполагаемия инцидент. Не е ясно дали някой от семейството е бил свидетел на предполагаемото отвличане на Масуд. В това изявление семейството осъжда либийските власти за мълчанието им относно инцидента и за всеки процес на екстрадиция, който може да се осъществи по-късно.
Погълната от повече от десетилетие граждански конфликт, Либия е разделена между правителството на Дбейба в Триполи и съперничещо правителство, базирано в източна Либия, оглавявано от премиера Фатхи Башага. В западна Либия милиционерските групи са натрупали огромно богатство и власт от отвличания и контрола си върху доходоносната търговия с хора в страната.
Башага нарече екстрадицията на Масуд незаконна и призова за незабавното му освобождаване. Екстрадирането на Масуд засили недоволството сред либийците, отдавна разочаровани от годините на хаос и разделение. В изявления, излъчени в четвъртък, две от влиятелните племенни групи в Либия също осъдиха този ход.

Станете почитател на Класа