Twitter спря акаунти на журналисти, писали за Илон Мъск

Twitter спря акаунти на журналисти, писали за Илон Мъск
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.12.2022
  • Сподели:

Редица видни журналисти, които са писали за Twitter и неговият нов главен изпълнителен директор, Илон Мъск, изглежда са били отстранени или забранени от платформата.
В поредица от вечерни туитове Мъск написа, че споделянето на местоположението му в реално време в Twitter е забранено и обвини журналисти, за които той твърди, че са споделяли такава информация, че са публикували „координати за убийството".
Акаунтите на технически журналисти в CNN, Washington Post, Mashable и New York Times бяха спрени бързо последователно в четвъртък вечерта. Всички наскоро бяха публикували статии за спирането на акаунт в Twitter от Мъск, който споделя публично достъпни данни за движението на частния му самолет. Всяка от тези статии подчертаваше напрежението между заявения ангажимент на Мъск към „свободата на словото" и избора му да забрани акаунт, който той лично не харесва.
Акаунтът в Twitter на конкурентната социална медийна компания Mastodon – към който някои потребители на Twitter мигрираха след поглъщането на Twitter от Мъск – също изглежда е спрян. Връзките към отделни акаунти на Mastodon също изглежда са забранени. Съобщение за грешка уведоми някои потребители, че „връзките към Mastodon са били идентифицирани като потенциално вредни от Twitter или неговите партньори".
Райън Мак, технически репортер на New York Times, написа в нов акаунт в Twitter, че не е получил „никакво предупреждение", преди акаунтът му да бъде спрян и че не е получил съобщение от компанията относно причината, поради която акаунтът му е „спрян за постоянно".
The Washington Post заяви в изявление, че спирането на техния технологичен репортер Дрю Харнел „подкопава твърдението на Илон Мъск, че възнамерява да управлява Twitter като платформа, посветена на свободата на словото".
CNN каза в изявлението си: „Нарастващата нестабилност и волатилност на Twitter трябва да бъде невероятна загриженост за всеки, който използва платформата."
Комитетът за защита на журналистите заяви, „Ако забраните на отделни лица бъдат потвърдени като отмъщение за работата на журналистите, това би било сериозно нарушение на правото на журналистите да съобщават новини без страх от репресии".

В поредица от късно вечерни туитове в четвъртък Мъск каза: „Да ме критикуваш през целия ден е напълно добре, но да обявяваш местоположението ми в реално време и да застрашиш семейството ми не е. Същите правила се прилагат за журналистите, както и за всички останали. Те публикуваха точното ми местоположение в реално време, като координати на убийството, в (очевидно) пряко нарушение на условията за ползване на Twitter."
Докато журналистите съобщаваха, че спиранията са постоянни, в множество туитове Мъск каза, че спиранията ще бъдат само за седем дни. „Известно време далеч от Twitter е полезно за душата...", написа Мъск в Туитър.
Twitter, който наскоро разпусна по-голямата част от своя прес отдел, не отговори веднага на искането за коментар. Но ръководителят на отдела за доверие и безопасност на Twitter каза пред Verge: „Без да коментирам конкретни акаунти, мога да потвърдя, че ще спрем всички акаунти, които нарушават нашите политики за поверителност и излагат на риск други потребители."

Станете почитател на Класа