Финландският министър на отбраната взема два месеца отпуск по бащинство на фона на кандидатурата за НАТО

Финландският министър на отбраната взема два месеца отпуск по бащинство на фона на кандидатурата за НАТО
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.12.2022
  • Сподели:

Министърът на отбраната на Финландия ще вземе почти двумесечен отпуск по бащинство в началото на следващата година на фона на кандидатурата на страната му да се присъедини към НАТО, ход, който неговата Центристка партия похвали.
„Ние с гордост подкрепяме решението на Анти Кайконен. Възможността да вземете решение относно семейния отпуск принадлежи на всички", каза партийният лидер и министър на финансите Аника Саарико.
Кайконен, който обяви раждането на второто си дете през юли, няма да работи от 6 януари до края на февруари. „Децата са малки само за момент и искам да го запомня в нещо повече от снимки", написа той в Twitter.
Във Финландия бащите, чиито деца са родени преди септември 2022 г., имат право на 54 дни отпуск по бащинство. Около 80% от татковците във Финландия вземат известно количество отпуск по бащинство, съобщи правителството миналата година.
Докато няколко министри са взели отпуск по майчинство по време на мандатите си в настоящото правителство, Кайконен е един от първите мъже министри, които излизат в отпуск по бащинство. В края на 90-те години тогавашният министър-председател Пааво Липонен взе отпуск по бащинство в новаторски ход.
По време на отсъствието на Кайконен той ще бъде заменен от депутата от центъра Мико Савола. „Савола има дълъг и богат опит и експертиза в отбранителната политика", каза Кайконен.
Финландия и Швеция се отказаха от десетилетия военна необвързаност и се бориха да станат членове на НАТО през май, след нахлуването на Русия в Украйна. Всичките 30 държави-членки на НАТО с изключение на Унгария и Турция са ратифицирали присъединяването на Финландия, което изисква единодушно одобрение.
Унгарският премиер Виктор Орбан каза през ноември, че страната ще одобри присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО през следващата година.
Турция, от друга страна, настоя двете страни да заемат по-твърда позиция спрямо кюрдските екстремисти, които смята за терористи, преди да подкрепят кандидатурите им за членство в НАТО.

Станете почитател на Класа