Националният архив на САЩ публикува повече от 12 000 документа за убийството на Джон Кенеди

Националният архив на САЩ публикува повече от 12 000 документа за убийството на Джон Кенеди
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.12.2022
  • Сподели:

Националният архив на САЩ публикува в четвъртък хиляди документи, свързани с убийството през 1963 г. на тогавашния президент Джон Кенеди, малко след като Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, разрешаваща освобождаването, която също запази в тайна стотици други чувствителни записи.
Не се очакваше публикуването на 12 879 документа да включва нови бомби или да промени заключението, достигнато от комисията, ръководена от главния съдия Ърл Уорън, че Лий Харви Осуалд, бивш морски пехотинец и комунистически активист, живял в Съветския съюз, е действал сам. Последният тайник обаче ще бъде полезен за историците, които се фокусират върху събитията около покушението.
Кенеди беше застрелян и убит, докато пътуваше в кортежа си през Далас на 22 ноември 1963 г., на 46-годишна възраст.
Хиляди книги, статии, телевизионни предавания и филми изследват идеята, че убийството на Кенеди е резултат от сложен заговор. Никой не е предоставил убедителни доказателства, че Осуалд – който бе смъртоносно прострелян от собственика на нощен клуб Джак Руби два дни след убийството на Кенеди – е работил с някой друг.
Имаше първоначални опасения, че Руби може да е имала някаква връзка с Осуалд. Но наскоро публикуван меморандум от септември 1964 г. до президентската комисия, разследваща убийството, се казва, че „Централното разузнавателно управление няма индикации, че Руби и Лий Харви Осуалд някога са се познавали, че може да са били свързани по някакъв начин".
Конгресът през 1992 г. нареди всички останали запечатани файлове, свързани с разследването на смъртта на Кенеди, да бъдат напълно отворени за обществеността чрез Националните архиви след 25 години, до 26 октомври 2017 г., с изключение на тези, за които президентът е разрешил по-нататъшно задържане.
През 2017 г. тогавашният президент Доналд Тръмп пусна комплект от записи, но реши да публикува останалите документи на текуща основа.
Всички останали файлове на JFK първоначално трябваше да бъдат публикувани през октомври 2021 г. Байдън отложи това планирано публикуване, позовавайки се на закъснения, причинени от пандемията Covid-19, и обяви, че вместо това ще бъдат разкрити на две партиди: една на 15 декември 2021 г., и друг до 15 декември 2022 г., след като преминат интензивен едногодишен преглед. С публикуването в четвъртък 95% от документите в колекцията на ЦРУ за убийството на JFK ще бъдат публикувани в тяхната цялост, каза говорител на ЦРУ в изявление, и никакви документи няма да останат редактирани или задържани изцяло след „интензивен едногодишен преглед " от цялата непубликувана досега информация.
В меморандум в четвъртък Байдън каза, че до 1 май 2023 г. Националният архив и съответните агенции „съвместно ще прегледат останалите редакции в записите, които не са били публично оповестени". След този преглед „всяка информация, която не е публично оповестена и която агенциите не препоръчват за продължително отлагане", ще бъде публикувана до 30 юни 2023 г.

Станете почитател на Класа