Трите години на Covid в Китай - от нулева толерантност към неизвестното

Трите години на Covid в Китай - от нулева толерантност към неизвестното
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.12.2022
  • Сподели:

В цял Китай станциите за тестване на Covid се демонтират. Барикадите са съборени. Приложението за проследяване, използвано за наблюдение на здравето на 1,4 милиарда души в страната, беше изключено. На хората са дадени свободи, които не са познавали от години.
В същото време пред болниците се извиха опашки, а някои лекарства са в недостиг. Инфекциите, заедно с безпокойството и объркването относно това как да живеем с вируса, от който някога се страхувахме, се разпространяват.
Внезапният отказ от три години строг контрол на Covid дойде след рядка вълна от протести, когато гневът срещу политиката се разля и след като икономическата болка, причинена от блокиране и ограничения, се засили.
Това се случва почти три години след като първият в света случай на Covid беше открит в китайския град Ухан. През това време Пекин начерта курс, който спаси милиони животи, но на огромна социална и икономическа цена и го изолира от останалия свят.
Сега опасенията се насочват към риска от вълна от инфекции, подхранван от ниските нива на ваксиниране сред възрастните хора и усложнен от неадекватната здравна система. Страната е изправена пред
След като призна новия коронавирус2019 г., станал известен като Covid, реакцията на Пекин беше бърза и брутална. Ухан, с население от 11 милиона, беше поставен под строго блокиране в края на януари 2020 г. – карантинен експеримент от вида, какъвто светът все още не беше виждал. Улиците се изпразниха и на жителите беше наредено да си останат вкъщи, докато правителството се опитваше да овладее вируса. Нова полева болница беше построена за по-малко от 10 дни, за да се справи със случаите.
До април Ухан излезе от блокирането. Бдителността на Китай се засили с масово тестване на милиони хора и проследяване на контактните, за да се изкорени вирусът. Градовете в цялата страна влизаха и излизаха от блокирането, подобно на останалия свят. Агресивният подход на Пекин, който включваше ограничения върху движението и затваряне на границите му, беше ефективен. Китай успя да овладее огнищата на вируса, a икономиката започна да се възстановява.
Успехът в предотвратяването на разпространението на Covid в огромната страна беше ярък контраст със ситуациите в много западни страни, като САЩ, където смъртните случаи нараснаха през 2020 г., достигайки 250 000 през ноември. В Китай смъртността е далеч по-ниска, въпреки че някои международни експерти са скептични относно истинността на официалния брой случаи.
Тъй като масовите тестове, ограниченията на пътуването и масовите блокирания продължиха през 2021 г., започна да се проявява разочарованието от политиката за нулев Covid. Хората се измориха и поставиха под съмнение строгите политики на Пекин. Тъй като все повече и повече страни по света избираха да живеят с вируса след успешното пускане на ваксина, Китай се придържа към различен път.
През ноември 2021 г. сюрреалистичните сцени в Шанхайския Дисниленд подчертаха твърдия подход на Пекин. Паркът беше заключен и 34 000 души бяха тествани след единичен случай.
С края на годината блокировките продължиха и икономическите разходи бяха разкрити, тъй като проблемите с доставките и логистиката нарушиха световната търговия и разтърсиха пазарите.
Болезнено продължило месеци блокиране в Шанхай в началото на 2022 г. разкри нов гняв относно стратегията за контрол на вирусите. Безмилостно наложеното блокиране създаде финансови затруднения и отчаяние за милиони. Съобщенията за жителите, които нямат достъп до храна, лекарства и други основни неща, бяха широко разпространени. Строгото блокиране постави най-голямото предизвикателство пред твърдата политика на Китай, като социалните и икономическите разходи станаха по-изразени. Кадрите от локализирани протести срещу блокиране бяха бързо премахвани от китайските цензури.
И все пак ниските нива на ваксинация и зависимостта от китайски ваксини, които са по-малко ефективни от западните аналози, представляват големи рискове за здравната система, което затруднява Китай да промени курса. Неадекватната болнична система, липсата на антивирусни препарати и решимостта да не преживее милиони смъртни случаи като на Запад допълнително усложниха позицията на Пекин. Пред лицето на нови огнища на бързо развиващия се вариант Омикрон, възрастните хора останаха особено уязвими.
Разходите за нулев Covid нарастваха. Започнаха да се появяват и протести „Искаме храна, а не PCR тестове. Искаме свобода, а не локдауни. Искаме уважение, а не лъжи. Искаме реформа, а не културна революция. Искаме гласуване, а не лидер. Искаме да бъдем граждани, а не роби", гласеше един транспарант. Това дойде само няколко дни преди на 20-ия конгрес на комунистическата партия Си да потвърди отново ангажимента на Китай към политиката на нулев Covid, което го превърна в глобално извънредно положение.
Разочарованието, отчасти дължащо се на политиките за Covid, също се прояви в огромната фабрика за iPhone в град Джънджоу в края на 2022 г. Стотици работници се присъединиха към протести, като някои мъже разбиха камерите за наблюдение и прозорци, в редки сцени на открито несъгласие в Китай. Протестите белязаха ескалация на безредици във фабриката, която символизира отчасти опасно натрупване на разочарование от ултрасуровите правила на страната за Covid.
Властите засилиха присъствието си и преследваха замесените. Скоро улиците бяха разчистени, но разочарованието продължи да тлее. Броят на случаите също нарастваше. Протестите отразяваха общество, изтощено от безкомпромисния подход към Covid, и не след дълго – тъй като случаите продължаваха да нарастват – някои блокировки бяха отменени и правителството изрази различен тон по отношение на тежестта на вируса. Китай започна да премахва части от строгия режим. През декември правителството каза, че хората с леки или никакви симптоми вече могат да остават под карантина у дома. Много изисквания за тестване бяха премахнати, правилата за пътуване бяха облекчени и някои приложения за проследяване бяха затворени.
Демонтажът на суровия режим на нулев Covid донесе облекчение, но и загриженост за това какво може да съдържа следващата глава.

Станете почитател на Класа