Евреите празнуват Ханука

Евреите празнуват Ханука
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.12.2022
  • Сподели:

Ханука, празникът на светлината, ще бъде отбелязан в неделя по залез слънце от последователите на юдаизма.

 

 

Традицията свързва Ханука с еврейското въстание от 167 г. пр.н.е. срещу сирийския цар Антиох IV, който искал да принуди евреите да приемат древногръцкия политеизъм. След изгонването на нашествениците от Израел и превземането на Йерусалим евреите възстановяват осквернения си и частично разрушен храм. В деня на освещаването се запалва главният светилник - менора, чийто пламък трябва да се поддържа постоянно запален. Но маслото за светилника беше много малко и според еврейската традиция бяха необходими осем дни, за да се направи ново масло, пише news.bg.

Когато менора беше запалена с намереното масло, пламъкът гореше непрекъснато в продължение на осем дни, докато се приготви новото масло.

"Това е периодът, в който по традиция се опитваме да зарадваме другите хора, да правим добро, да сме една идея по-учтиви към хората около нас", обясни Максим Делчев - председател на Централния Израилтянски духовен съвет, откъдето, заедно с Организацията на евреите в България "Шалом", отправят най-сърдечна покана към всички желаещи да присъстват на тържествената церемония за запалването на първата свещ за Ханука довечера:

"Запалвайки свещите, самите ние да имаме една светлина, която да предадем на нашите близки, на нашите приятели, на децата ни", заключи Максим Делчев.

Станете почитател на Класа