Ердоган: Опозицията да не играе "Игра на тронове"

Ердоган: Опозицията да не играе "Игра на тронове"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.12.2022
  • Сподели:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди опозицията да не прави преждевременни заключения относно процеса срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и я призова да не се намесва в делата на правосъдието, участвайки в "Игра на тронове". Изявлението той направи по време на митинг в град Мардин в югоизточната част на страната, излъчено от канала TRT.

 

 

„Споровете, които се разгоряха през последните дни, не са свързани нито с нас (властите), нито с мен лично, нито с нашата нация. Те са свързани с присъдата срещу конкретно лице, обидило ЦИК, и тя не е окончателна. Това е вътрешнополитически спор, който донякъде се опитва да го превърне в игра на тронове във византийски стил“, каза Ердоган, отбелязвайки, че засега е издадено само решението на първоинстанционния съд.

На 14 декември съдът в Истанбул осъди опозиционния кмет на турския мегаполис Екрем Имамоглу на 2 години, 7 месеца и 15 дни затвор за обида на представители на Централната избирателна комисия и му наложи забрана за политическа дейност. Според юристи обаче присъдата не е окончателна, изисква одобрение в апелативната инстанция и може да бъде обжалвана, включително в Конституционния съд на Турция.

Делото срещу Имамоглу, който представлява основната опозиционна Републиканска народна партия в Турция (CHP), беше заведено след общинските избори през 2019 г. Той спечели както първите избори, които се проведоха на 31 март, но бяха касирани от ЦИК, така и вторите, проведени на 23 юни. След като спечели изборите, Имамоглу нарече тези, които отмениха изборите на 31 март, "глупаци".

В деня на присъдата и на 15 декември опозицията проведе многохилядни митинги в Истанбул в негова подкрепа, на които властите бяха обвинени в пренебрегване на волята на народа.

 

Станете почитател на Класа