Русия настоява Вашингтон да върне замразените активи на афганистанския народ

Русия настоява Вашингтон да върне замразените активи на афганистанския народ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.12.2022
  • Share:

„Опитите на САЩ и други големи донори да използват замразените средства на Афганистан като претекст за постигане на собствените си цели са аморални и Русия призовава незабавно да се върнат тези средства на народа на тази страна", каза руският постоянен представител в ООН Василий Небензя каза по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.
„Ситуацията с размразяването на активите е възмутителна. Призоваваме незабавно да върнем откраднатите пари на афганистанския народ, включително на тези жени и момичета, за които говорихте днес. Създаването на изкуствени предпоставки е задънена улица", подчерта Небензя.
Според него социално-икономическото състояние на Афганистан остава в центъра на вниманието на Русия.
„Отбелязваме важността на адаптирането на Резолюция 2615 на Съвета за сигурност на ООН, насочена към разширяване на каналите за хуманитарна помощ за Афганистан без допълнителни предварителни условия. В същото време виждаме, че това не е достатъчно. Западните донори все още не се интересуват от разширяване на помощта отвъд основните нужди и ранните програми за възстановяване. Докато говорят на висок глас за значението на помощта за афганистанския народ, включително за жените и момичетата, те категорично отхвърлят и най-малката възможност за подпомагане на развитието на страната, за възстановяване на училища и болници, за изграждане на пътища, които свързват провинции или градове със земеделските райони" каза Небензя.
„САЩ и партньорите им продължават да не осъзнават, изглежда, че техните методи за въздействие върху нежеланите от тях режими чрез едностранни санкции, политически и икономически натиск и безкрайни ултиматуми, отдавна са загубили ефект. Те само водят до нарастваща убеденост, че страните трябва да търсят свой собствен път на самодостатъчно развитие, а не да чакат западна финансова помощ. Виждаме, че Кабул също разбира липсата на алтернативи за такъв път за Афганистан", отбеляза дипломатът.

Станете почитател на Класа