Qantas изпрати спасителен полет до Азербайджан за блокираните си пътници

Qantas изпрати спасителен полет до Азербайджан за блокираните си пътници
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.12.2022
  • Сподели:

Пътниците на Qantas, блокирани в Азербайджан след аварийно кацане, се очакваше да стигнат до Лондон в сутринта на Коледа, след като авиокомпанията изпрати спасителен полет от Австралия.
Полетът от Сингапур до Лондон направи аварийно кацане на летището в Баку в петък поради опасения, че има дим в товарното отделение, но първоначалните разследвания не откриха доказателства за дим. По-късно Qantas каза, че инцидентът вероятно е от повреда в сензора.
Пътниците бяха оставени без потвърждение как ще стигнат до Лондон в продължение на почти 24 часа след кацане в 7 сутринта, местно време. Някои пътници се обърнаха към социалните медии в ранните часове на събота сутринта, когато авиокомпанията не беше предоставила никаква комуникация от 16:00 часа предишния ден.
Първите признаци, че празникът им е провален, бяха, когато светлините в кабината светнаха на шест часа преди края на полета. Много пътници са забелязали, че самолетът е променил посоката си в плана на полета, преди да бъде направено съобщение повече от 90 минути след включването на светлините в кабината.
„Самолетът рулира около половин час, заобиколен от коли за спешна помощ", разказа пътник. Той заяви, че им е било казано, че най-вероятно е грешка на сензора, но „ако е имало пожар в самолета, ако не е грешка, защо все още седим тук?" Още по-дълго чакане последва на терминала на летището в Баку, където пътниците прекараха повече от 11 часа.
Тъй като Баку не е редовна дестинация за Qantas, авиокомпанията нямаше наземен персонал на летището и също трябваше да уреди блокираните пътници да получат визи.
„Минаха три часа и половина, докато раздадоха бутилки с вода, а час след това доставиха торби със сандвичи, за да ядат хората. Но минаха с часове без информация."
Qantas каза, че самолетът, изпълняващ полета за възстановяване, е една от оперативните резерви, които превозвачът има в готовност през празничния сезон, за да помогне за възстановяване на клиенти в случай на неочаквано прекъсване като това. Qantas благодари на австралийското правителство и седем чуждестранни правителства за „спешното обработване на необходимите одобрения за маршрута на полета за този еднократен възстановителен полет".

Станете почитател на Класа