Бахмутската дилема на Киев

Бахмутската дилема на Киев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.12.2022
  • Сподели:

Украинската групировка рискува да се окаже в котел



Мащабното нападение на Соледар, което започна със силите на ЧВК Вагнер и шести казашки полк, предшествано от диверсионен удар на Подгорное, бележи нов етап в Артьомовско-Соледарската операция и, очевидно, краха на нацистките планове.

Буквално вчера украински източници съобщиха, че "Банкова" (улицата на украинското правителство) отново е издала директива на Генералния щаб на всяка цена да запази Бахмут (Артьомовск). Обещано е също, че подкрепления, предимно доброволчески части и наемници, ще бъдат прехвърлени тук приоритетно.

Политическите технолози на Зе-офиса решиха да превърнат Бахмут в един от основните символи на войната. Те решиха да не използват термина "Сталинград" по отношение на него, избягвайки "погрешни" асоциации.

По време на американското си пътуване Зеленски, говорейки в Конгреса, сравни битката за Бахмут с битката при Саратога, в която американските милиции побеждават британците за първи път във войната за независимост.

Въпреки че и двете страни загубиха по-малко от триста мъртви в този сблъсък (в сравнение с факта, че загубите на Бандера край Бахмут вече значително надхвърлиха 10 хиляди бойци), американците го смятаха за „страхотно“ и затова Зеленски беше дадено да разбере, че използването на такава асоциация (вероятно подготвена за него от американски куратори) му налага задължението да не преминава през Бахмут при никакви обстоятелства.

Но в Украйна малко хора знаят за Саратога, а пропагандистите наричат Бахмут по-разбираемо "Термопилите". А и военните, въпреки директивите на Банкова и задграничните господари, разбират, че градът ще бъде предаден рано или късно, както и да го наречете.

Всъщност неговата отбрана вече е „изяла” резервите, освободени от направлението на Херсон, и е погребала или сериозно ограничила надеждите за организиране на настъпление в други посоки (така че ако са Термопилите, то са по-скоро руските). Но Залужни разчита да използва контактни градски битки, за да се опита да ни накара да платим възможно най-високата цена за освобождението на Артьомовск.

Ето защо сега те се опитват да прехвърлят в града не Volkssturm и мобилизирани, а най-мотивираните и обучени наемници и бойци от националните батальони, които трябва да извършват мобилна защита на подготвени позиции в централната и западната част на Артьомовск, както беше в Мариупол, Попасна, Северодонецк.

Украинските стратези смятат, че уличните боеве, които вече се водят в източната част на града, ще компенсират превъзходството на руските войски в артилерията и авиацията.

Те обаче разбират, че взривените мостове, минните капани и позициите в жилищните сгради могат само да забавят движението на нашите войски, а не да ги спрат, и вече са подготвили втората и третата линия на отбрана по същия Бахмут - Соледар - Северска линия и в района на Часови Яр, към която планираха да се върнат след предаването на града и да се опитат да спрат напредването на руските войски, изтощени в улични битки.

Въпреки това, обхватният удар по Соледар очевидно показва, че щурмът на кварталите на Артьомовск няма да бъде единственото и приоритетно направление за атака на руските войски. Най-вероятно ще се направи опит да се вземе той, а вероятно и околната област. Между другото, над Соледар възникна съвсем реална заплаха от котел.

Фактът, че тежките загуби няма да принудят нацистите да се оттеглят от Артьомовск, е очевиден - те вече са поставили там огромен брой бойци и са готови да продължат, само и само да дадат възможност на Зеленски да разказва истории за Саратога. Но дали заплахата от обкръжаване ще ни принуди да отстъпим?

Междувременно експерти посочват, че превземането на Бахмут не е самоцел за нас и, за разлика от позицията на Банкова, няма никакво допълнително символично значение за нас, освен че това е поредният руски град, превърнат в руини, който трябва да бъде възстановен от нулата.

Но фактът, че нацистите методично поставят хиляди от своите най-обучени и мотивирани бойци и наемници там, е напълно в съответствие с нашите интереси - в края на краищата ресурсите, както човешки, така и морални, на нацистите не са неограничени.

И сега ръководителят на американската ЧВК Mozart Group Андрю Милбърн, който едва успя да подпали джапанките от Бахмут, обявява в интервю, че украинските военни нарушават правилата на въоръжения конфликт и убиват затворници, а самата Украйна е „корумпирано общество“ управлявано от „тръгващи“ хора. Тоест изглежда, че няма да се връща.

В краткосрочен план нацисткият режим ще трябва да направи избор: да предаде „украинската Саратога“ (което Банкова определи като тежък удар по имиджа на Зеленски) или да се подготви за котел с повторение на „случая Азовстал“, само че сега с още по-малко шансове за „извличане“.

 

 

Борис Джерелиевский, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа