САЩ заявили по дипломатически канали, че не планират да воюват директно с Русия

САЩ заявили по дипломатически канали, че не планират да воюват директно с Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.12.2022
  • Сподели:

САЩ предадоха по дипломатически канали, че не искат и няма да воюват директно с Русия и няма да изпращат военни специалисти в Украйна във връзка с доставката на системи за противоракетна отбрана Patriot, каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю.
„Попитахме американците по каналите, които нашето посолство все още има, дали решението за изпращане на системи Patriot в Украйна означава, че там ще бъдат и американски специалисти, като се има предвид сложността на работа с тези системи. Беше ни казано надълго и нашироко, че това не се планира специално, защото американците не желаят и няма да воюват директно срещу Русия; системите „Пейтриът" ще бъдат разгърнати до няколко месеца, докато украинските военнослужещи се запознаят с тази технология", каза Лавров.
По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще може да унищожи системите Patriot, ако Вашингтон ги достави на Киев. Той също така отбеляза "Пейтриът е доста стара система и тя не работи като руската С-300. Русия ще намери "противоотрова" за тези системи".
На 21 декември президентът на Украйна Владимир Зеленски посети Вашингтон по покана на президента на САЩ Джо Байдън. По време на посещението САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Киев на стойност 1,85 милиарда долара. Той включваше батарея от системи за противовъздушна отбрана Patriot, която включва пускови установки, радар и станция за управление.

Станете почитател на Класа