Беларуската ПВО свали украинска ракета над своя територия, ще влезе ли Лукашенко във войната?

Беларуската ПВО свали украинска ракета над своя територия, ще влезе ли Лукашенко във войната?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.12.2022
  • Сподели:

 

На мястото работят специалисти от Следствения комитет, министерството на вътрешните работи и на отбранителното ведомство. Засега няма сведения за пострадали

 

 

Силите на беларуската противовъздушна отбрана свалиха зенитна управляема ракета С-300, изстреляна от територията на Украйна, съобщи пресслужбата на беларуското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции и БТА.

"Около 10:00 ч. днес е поразена въздушна цел от силите за противовъздушна отбрана", се казва в съобщение, поместено в канала в "Телеграм" на ведомството.

Отломки от ракетата са открити в района на село Горбаха в Ивановски район, Брестка област. "При първоначалния оглед е установено, че отломките са от зенитна управляема ракета С-300, изстреляна от територията на Украйна", добави беларуското министерство на отбраната.

Беларуски военен представител успокои населението, че няма поводи за притеснение.

"Ситуацията е подобна на тази, която се случи съвсем наскоро с падането на такава ракета на територията на Полша. Няма абсолютно никакви поводи за безпокойство. За съжаление, такива неща се случват", каза той във видеообръщение, разпространено от БелТА.

За произшествието е бил незабавно информиран държавният глава Александър Лукашенко. Според руски и беларуски медии се очаква негово изявление. Някои военни блогъри прогнозират, че може да се очаква влизане на Беларус във войната.

На мястото работят специалисти от Следствения комитет, министерството на вътрешните работи и на отбранителното ведомство. Засега няма сведения за пострадали.

Ройтерс отбелязва, че падането на ракетата е станало по време на една от най-големите руски ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната, и допълва, че към момента, когато е станало това, 10-11 ч. Русия е изстрелвала десетки ракети по Украйна.

БелТА посочи, че ракетата е дошла от украинска територия и публикува снимка, за която отбелязва, че на нея са показани разпръснати отломки от ракета С-300 в земеделска нива.

С-300 е система за противоракетна отбрана от времето на Съветския съюз, използвана от Русия и Украйна. Миналия месец, ракета, за която се предполагаше, че е изстреляна от същата система, падна в Полша.

Киев използва комплексите С-300, за да прехваща руските ракети, а Русия изглежда използва преработени ракети С-300, за да атакува наземни цели - нещо, което според анализатори може да е признак, че запасите ѝ от ракети намаляват.

Новината идва на фона на притесненията на Киев и Запада, че Русия може да предприеме нова офанзива откъм Беларус, както направи в края на февруари при атаката срещу украинската столица. Според Запада Москва засилва натиска върху Минск да ѝ помогне в конфликта в Украйна, който започна преди десет месеца и не показва никакви признаци да приключи. За това според тях свидетелства и неотдавнашната визита на президента Владимир Путин в Минск, където той разговаря с колегата си Александър Лукашенко.

През февруари руските войски използваха Беларус като плацдарм за отменената атака срещу Киев, а през последните месеци се наблюдава засилена съвместна руско-беларуска военна активност.

Преди дни беларуското министерство на отбраната обяви, че тактическите ракетни комплекси "Искандер" и системите за противовъздушна отбрана С-400, разположени от Русия в Беларус, са напълно готови да изпълняват задачите си.

Засега не е ясно колко комплекса "Искандер" - които могат да носят ядрени бойни глави - са разположени в Беларус. През юни руският президент Владимир Путин обяви, че ще достави на Минск комплекси "Искандер" и зенитно-ракетни комплекси С-400.

Мобилните ракетни комплекси "Искандер-М", наричани от НАТО с кодовото име СС-26 "Стоун" ("камък"), замениха съветските "Скъд". Двете ракети с управляемо насочване на комплексите "Искандер-М" са с обсег до 500 км и могат да носят конвенционална и ядрена бойна глава.

Обсегът им достига навътре в територията на съседните на Беларус Украйна и натовската членка Полша, която е в много обтегнати отношения с Минск.

С-400 е руски мобилен зенитно-ракетен комплекс земя-въздух, който може да се използва срещу самолети, безпилотни летателни апарати, както и срещу крилати и балистични ракети.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа