5000 украинци са избягали в Румъния заради войната, за да не ги мобилизират

5000 украинци са избягали в Румъния заради войната, за да не ги мобилизират
  • Публикация: 
  • Дата:  
    31.12.2022
  • Сподели:

Украинските мъже, които са влезли в Румъния "без извършване на съответните контролни процедури на граничните пунктове", са били настанени в регионални центрове за кандидатстващи за убежище, се отбелязва в съобщението

 

 

Румънските власти са регистрирали на територията на страната от началото на конфликта в Украйна около 4900 украински мъже, които са избягали от Украйна, нарушавайки закона за военното положение, съобщават Евронюз Румъния и БТА, позовавайки се на данни на Румънската гранична полиция.

"Тези украински граждани са поискали да им бъде дадена защита от страна на румънската държава, тъй като идват от зона на конфликт", посочва Румънската гранична полиция в съобщение, изпратено до испанската агенция ЕФЕ.

Украинските мъже, които са влезли в Румъния "без извършване на съответните контролни процедури на граничните пунктове", са били настанени в регионални центрове за кандидатстващи за убежище, се отбелязва в съобщението.

Военното положение, обявено в Украйна след началото на руската инвазия на 24 февруари, забранява на мъже на възраст между 18 и 60 години да напускат страната, с изключение на освободените от мобилизация в случай на война, тези, които имат медицински парични, и бащите на най-малко три деца, напомня изданието.

Повече от 3 милиона украински граждани са преминали границата с Румъния от началото на руската агресия срещу Украйна, като част от тях са останали в Румъния, съобщи по-рано тази седмица румънският премиер Николае Чука.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа