Футболният крал, легендата Пеле

Футболният крал,  легендата Пеле
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.12.2022
  • Сподели:

Пеле, бразилският виртуоз, чиито завладяващи умения и атлетизъм му гарантираха да бъде смятан от всички за един от най-великите футболни играчи, почина на 82-годишна възраст.
Изявление от болницата „Алберт Айнщайн" в Сао Пауло потвърди смъртта на „нашия скъп Крал на футбола в четвъртък в 15:27 ч. местно време, поради отказ на множество органи, резултат от прогресията на предишното му клинично състояние".
Изявление от официалната страница на Пеле в Instagram добавя: „Вдъхновение и любов белязаха пътуването на краля Пеле, който почина мирно днес. По време на пътуването си Едсон омагьоса света с гениалността си в спорта, спря война, извърши социални дейности по целия свят и разпространи това, което най-много вярваше, че е лекарството за всички наши проблеми: любовта. Неговото послание днес се превръща в наследство за бъдещите поколения. Любов, любов и любов, завинаги."
Публикации в социалните медии от дъщеря му Кели Насименто показаха, че членове на семейството са се събрали в болницата, за да прекарат Коледа с него.
Голмайстор на Бразилия за всички времена, той спечели три световни титли като играч, през 1958, 1962 и 1970 г., в рамките на 14-годишна международна кариера, включваща 77 гола в 92 изяви за страната му. Наричан „Черната перла" и „Кралят", Пеле бе един от само тримата играчи, отбелязали гол на четири световни първенства. В 1363 мача той отбеляза 1281 гола, към момента на оттеглянето си през 1977 г. повече от два пъти повече от най-близкия си съперник.
Триумфът на Световното първенство през 1970 г., за който той е най-прославен, включва и гръбнака на очарователен отбор, включващ Карлос Алберто, Жаирзиньо, Жерсон, Тостао и Ривелино, а неговата канарено жълта фланелка с номер 10 се превърна в икона. Пеле беше тяхната главна фигура и вдъхновение.
Правителството на Бразилия обяви тридневен траур, арката на стадион Уембли беше осветена в цветовете на Бразилия, докато икони на спорта и държавни глави се поклониха на човека, който се издигна от бедност, за да се превърне в легенда.
Роден като Едсон Арантес до Насименто на 23 октомври 1940 г., Пеле започва професионалната си кариера на 15 и прави международния си дебют година по-късно. През 1999 г. той е избран за играч на века в анкета сред носителите на Златната топка, а списание Time го определи като един от 100-те най-влиятелни хора на 20-ти век.
В разцвета на силите знаменитостта на Пеле му спечели аудиенции с папи и държавни глави, беше един от шепата футболисти, признати от широката американска общественост през 70-те години.
През последните години Пеле намали личните си изяви, включително през февруари 2020 г., когато не присъства на церемония за откриване на негова статуя, представляваща отбора, спечелил Световното първенство през 1970 г., поради проблеми с мобилността, които доведоха до това бразилецът да използва проходилки и инвалидни колички на обществени места .
Жоао Салданя, треньорът, който помогна за оформянето на този отбор от 1970 г., веднъж каза: „Попитайте ме кой е най-добрият десен бек в Бразилия и ще кажа Пеле. Попитайте ме за най-добрия ляв бек или халф, или за най-добрия централен нападател. Винаги трябва да казвам Пеле. Ако поиска да бъде вратар, ще стане. Има само един Пеле."
Новоизбраният президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва каза: „Имах привилегията, която по-младите бразилци нямаха: видях Пеле да играе на живо в Пакаембу и Морумби, видях Пеле да прави шоу, защото, когато получаваше топката, той винаги правеше нещо специално, което често завършваше с гол".
Бившият президент на Бразилия Дилма Русеф написа: „Благодаря ви за радостта, която подарихте на бразилския народ и на хората по света. Никой крал не е бил толкова обичан."
Пеле беше първата наистина мултимедийна футболна звезда. Той беше прославен в песни от много от водещите популярни музиканти в Бразилия, от Джаксън до Пандейро до Чико Буарке. Най-великите поети на Бразилия, като Жоао Кабрал Мело Нето, направиха същото. За известно време той имаше собствено радио шоу, издаде редица хитове, участваше в теленовели и беше обект на не по-малко от пет филмови биографии. Неговата собствена актьорска кариера, по същество играейки Пеле, включваше култовото Бягство към победата.
Преди да се оттегли от играта, Пеле даде нов старт на футбола в Съединените щати по време на петте си години в Ню Йорк Космос. След като се пенсионира, той служи за кратко като министър на спорта на президента Фернандо Енрике Кардосо, преди да се заеме с длъжността си - като Пеле. Той беше първият футболист, който запази прякора си и беше рекламно лице на световни марки, от Pepsi до Viagra, много преди всеки друг.
Поклон пред паметта му ...

Станете почитател на Класа