Германия подценява потенциалните рискове от провал на преговорите за ядрената сделка с Иран

Германия подценява потенциалните рискове от провал на преговорите за ядрената сделка с Иран
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.12.2022
  • Сподели:

Германия подценява рисковете от неконтролирана ескалация, която може да възникне, ако преговорите за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) относно ядрената програма на Иран завършат с неуспех, каза пратеникът на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов.
„Германското външно министерство заяви, че Берлин не вижда причина да възобнови преговорите във Виена. Очевидно Германия подценява значението на неразпространението на ядрени оръжия, както и риска от сериозна и дори неконтролирана ескалация, ако преговорите по JCPOA остават незавършени", написа руският дипломат в Twitter.
JCPOA беше подписан през 2015 г. между Иран, петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от сделката през 2018 г., докато настоящият президент на САЩ Джо Байдън даде знак, че е готов да възроди споразумението.
Русия, Обединеното кралство, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран от април 2021 г. за възстановяване на сделката. Последният кръг от консултации се проведе през март.

Станете почитател на Класа