Тайван иска възобновяване на преговорите с Китай за стабилността в региона

Тайван иска възобновяване на преговорите с Китай за стабилността в региона
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.01.2023
  • Сподели:

Тайванският президент Цай Инуън призова Китай да възобнови преговорите с Тайван за поддържането на стабилността в региона в лицето на подновената заплаха от страна на Пекин да използва сила срещу острова.

„Войната никога не е вариант за решаване на проблемите“, коментира Цай в новогодишната си реч, предава Bloomberg.

„Само чрез насърчаване на стабилното развитие в региона заедно чрез диалог и сътрудничество можем да донесем сигурност и щастие на повече хора“, допълни тя.

„Общите отговорности на двете страни през Тайванския пролив са да поддържат стабилността в региона“, каза още тайванският президент.

Цай посочи, че Тайван има готовност да помогне на Китай да се справи с увеличаващите се случаи на коронавирус в страната и се надява хората от двете страни на Тайванския пролив да могат да възобновят организираните пътувания тази година.

Китай прекъсна преговорите на високо ниво с Тайван, след като Цай дойде на власт през 2016 г. Пекин гледа на Цай като на подкрепяща независимостта фигура, която се противопоставя на претенциите му над Тайван.

Пекин агресивно засилва военния натиск върху Тайван в последните месеци, откакто председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе през август. Това доведе до нарастваща загриженост сред заинтересованите страни в региона, включително Вашингтон.

Китайските власти продължават да заплашват, че ще нахлуят в Тайван, за да попречат на формалната независимост на демократичния, самоуправляващ се остров.

На 21 декември китайски изтребител прелетя в рамките на 6 метра от американски разузнавателен самолет над Южнокитайско море. Индо-тихоокеанското командване на САЩ определи това като „опасна маневра“.

В петък говорителят на китайското министерство на отбраната Тан Кефей отново заплаши с нахлуване в Тайван, само дни след като Пекин проведе безпрецедентни учения около Тайван.

Цай коментира, че китайските военни маневри не помагат за стабилността в Тайванския пролив.

Цай обяви във вторник, че нейното правителство удължава задължителната военна служба за мъжете до една година от сегашните четири месеца от 2024 г. Това е сигнал и за Пекин, и за Вашингтон, че островът ще се защитава при евентуална атака.

За да подпомогнат отбраната на Тайван, американските законодатели наскоро приеха законопроект за разходи от 1,7 трлн. долара, който включва 2 млрд. долара финансиране за оръжия за Тайван.

Станете почитател на Класа