Грета Тунберг завърши годината с един от най-великите туитове в историята

Грета Тунберг завърши годината с един от най-великите туитове в историята
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.01.2023
  • Сподели:

Ребека Солнит
На 27 декември бившият кикбоксьор, професионален женомразец и онлайн предприемач Андрю Тейт, 36, изпрати самохвално враждебен туит до активистката по климата Грета Тунберг, на 19, относно колекцията му от спортни коли. „Моля, предоставете своя имейл адрес, за да мога да изпратя пълен списък на колекцията ми от автомобили и съответните им огромни емисии", написа той. Вероятно се е надявал да подобри статута си, като се подиграва с ангажимента й за климата. Вместо това, тя изгори мачото с девет думи.
Колите обикновено са символ на мъжественост и статус за мъжете, а изображението, придружаващо неговия туит, на който той помпа бензин в едно от превозните си средства, съчетано с твърденията му за техните „огромни емисии", носеше нежелана енергия. Тунберг изглеждаше наясно с това, когато тя отговори: „Да, моля, просветете ме. изпратете ми имейл на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .(малкапишкаенергия@...)"
Нейният отговор придоби популярност и бързо се превърна в един от 10-те най-добри туита на всички времена; беше харесан 3,5 милион пъти и директно споделен около 650 000 и се превърна в тема на безброй новинарски истории по света, от Индия до Австралия.
Има пряка връзка между мачизма и отказа да се признае и да се реагира по подходящ начин на климатичната катастрофа. Това е резултат от версии на мъжественост, в които егоизмът и безразличието – индивидуализмът, доведен до крайности – са определящи характеристики и следователно грижата и действието за колективното благо е тяхната антитеза.
„Мъжете се съпротивляват на зеленото поведение като немъжествено" е заглавието на една история от 2017 г. за феномена. Мачизмът и отричането на климата, както и съюзът с индустрията за изкопаеми горива, са пакетна сделка за десницата, от камионите с „подвижни въглища", чиито облаци тъмен дим са предназначени като подигравка към причините за климата до републиканците в САЩ, които имат отдавна се противопоставят на почти всички действия в областта на климата (и са основни получатели на петролни пари).
Подигравката на Тунберг явно ужили Тейт, който 10 часа по-късно публикува в Туитър помпозен видеоклип, в който се опитва да потвърди мъжествеността и статута си, като дрънка по халат, с пура и кутия за пица като реквизит. Малко след това той и брат му Тристан Тейт бяха арестувани от румънските власти във връзка с ужасяващи обвинения в трафик на сексуални услуги. Тейт е трол и гадняр; също така се твърди, че е сводник и изнасилвач. Тейт отрича
Тейт е част от огромна мрежа от крайнодесни мъже онлайн и беше забранен от повечето социални медийни платформи. Той се надяваше да рекламира себе си с присмеха си към Тунберг; той успя да повиши видимостта си точно навреме, за да направи новините за ареста си и обвиненията международни новини. Според слухове, неговата кутия за пица с румънска марка във видеото му помогна да доведе румънската полиция на местонахождението му. Ако не беше тормозил Тунберг, новината за ареста му и обвиненията нямаше да е голяма новина. Той тръгна да търси внимание и го получи.
Тунберг сухо написа в Туитър сутринта на 30-и: „ето какво се случва, когато не рециклирате кутиите си за пица", подигравайки се със собствения си сериозен публичен имидж. Досега има 2,6 милиона харесвания. Отвъд развлекателната стойност на това, което се случи през последните няколко дни, е сериозно напомняне за пресечната точка между мачизма, мизогинията, враждебността към действията за климата и науката за климата и влажния подземен свят на десни герои като Тейт, вербуващи бели момчета и млади мъже с техните възгледи.

Станете почитател на Класа