Бразилия се готви за „Lulapalooza“, новият лидер започва с огромно парти

Бразилия се готви за „Lulapalooza“, новият лидер започва с огромно парти
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.01.2023
  • Сподели:

„Мисля, че Lulapalooza – забележителна експлозия на бразилската политика и танци - ще бъде най-великото шоу на земята. Ще бъде най-щастливият ден в живота ми", каза социална активистка в една от най-големите фавели в Рио, докато се подготвяше за празненствата. Източник на нейната радост е провалът на ултраконсервативния бразилски президент Жаир Болсонаро и политическото възкресение на левия му наследник Луис Инасио Лула да Силва, който поема властта в неделя по време на музикалната феерия в столицата Бразилия.
Прогресивното ликуване за новото начало на Бразилия беше смекчено от загубата на футболния крал Пеле, чието обществено погребение ще се проведе днес в град Сантос след три дни официален траур.
Въпреки това мислите на всички се насочват към това, което мнозина се надяват да бъде по-светло бъдеще при новоизбрания президент, който победи на косъм съперника си на изборите през октомври.
„Лула е един от нас. Лула е човек. Той е човечеството", каза активистката, спомняйки си социалния напредък на двумандатното му президентство от 2003 г. до 2010 г., когато водените от Лула политики помогнаха на потъпканите жители на фавелата да подобрят положението си.
За много от 60-те милиона граждани, които гласуваха за отстраняването на Болсонаро от поста, поражението на бившия парашутист беше ключова победа над амбициозен автократ, който се стреми да разбие младата бразилска демокрация, както и международната й репутация. „Това е исторически и уникален момент", каза Йонас Ди Андраде, на 29, журналист и активист, който също се отправя към Лулапалуза, за да чества политика, който смята, че му е помогнал да стане първият член на семейството му, който учи в университет.
„Това бяха четири изключително трудни години, през които преминахме в режим на оцеляване – преди всичко във фавелите", каза Андраде. „Болсонаро представлява миналото: минало на потисничество, на колонизация, на поробване на тела и умове, на насилие, на враждебност, на изтребление."
Повече от 60 високопоставени делегации са готови да присъстват на встъпването в длъжност на Лула в сравнение с 18, когато Болсонаро пое властта – знак за глобално облекчение от оттеглянето на радикален лидер, чието нападение над Амазония превърна Бразилия в международен парий. Списъкът с гости включва испанския крал Фелипе, президентите на Германия и Португалия и латиноамерикански лидери, включително Алберто Фернандес от Аржентина, Луис Арсе от Боливия, Габриел Борич от Чили, Густаво Петро от Колумбия и Николас Мадуро от Венецуела, чиято международна реабилитация беше подпомогната от изборите на поредица от левичари в региона.
Очаква се френският президент Еманюел Макрон да направи държавно посещение в началото на 2023 г.
Съществува обаче безпокойство относно възможни екстремистки атаки на празника на Лула на 1 януари.

Станете почитател на Класа