М.Захарова: Москва няма да позволи инцидентът със Северен поток да бъде „заметен под килима“

М.Захарова: Москва няма да позволи инцидентът със Северен поток да бъде „заметен под килима“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.01.2023
  • Сподели:

Русия няма да позволи на Запада да "замете под килима " взривовете в газопроводите "Северен поток", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг.
„Също така е ясно защо заинтересованите западни страни продължават да пренебрегват призивите за провеждане на прозрачно, обективно, професионално и деполитизирано разследване, предназначено да установи и накаже виновните. Русия няма да позволи подобни маневри, наричани „да заметем всичко под килима",
„Да, тази истина ще бъде неудобна за Запада, защото това, което се случи със Северен поток 1 и 2 е престъпление, терористична атака, която беше планирана идеологически и политически и в този момент, когато, очевидно, Западът е изчерпал всички възможности да използва икономически и политически лостове за натиск и да реализира поставената си цел за ограничаване на този проект, преминаха към план Б и физически унищожиха тази гражданска инфраструктура", каза тя.
Според Захарова става дума не само за безпрецедентна атака срещу обект на международната транспортна инфраструктура, но и за изключително опасен прецедент, който изисква твърд отговор от цялата световна общност. „Затова ще се стремим към справедливост и ще извадим наяве скритите мотиви на това тежко престъпление", подчерта тя.
По-рано компанията Nord Stream AG съобщи, че три линии от морските газопроводи Nord Stream 1 и 2 са претърпели безпрецедентни щети на 26 септември. По-късно шведски сеизмолози разкриха, че на 26 септември са регистрирани две експлозии по газопроводите Nord Stream. Агенцията по енергетика съобщи, че голямо количество газ се е изляло в морето. На 18 ноември шведската прокуратура заяви, че взривовете в газопровода са акт на саботаж и че тече разследване.
Руският президент Владимир Путин заяви, че „отговорността за ситуацията е на Запада, който на практика започна да разрушава общата европейска енергийна инфраструктура". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че опитите на Русия да участва в разследването на този акт на саботаж за разкриване на истината продължават да бъдат блокирани.

Станете почитател на Класа