Си призова за единство, борбата с Covid в Китай навлиза в нова фаза

Си призова за единство, борбата с Covid в Китай навлиза в нова фаза
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.01.2023
  • Сподели:

Китайският президент Си Дзинпин призова за повече усилия и единство, тъй като страната навлиза в „нова фаза" в подхода си към борбата с пандемията, в първите си коментари пред обществеността относно Covid-19, откакто правителството му промени курса преди три седмици и смекчи своя строга политика на блокиране и масово тестване.
В телевизионна реч за отбелязване на Нова година Си каза, че Китай е преодолял безпрецедентни трудности и предизвикателства в битката срещу Covid и че неговите политики се „оптимизират", когато ситуацията и времето го изискват.
„От избухването на епидемията по-голямата част от кадрите и масите, особено медицинския персонал и масовите работници, се пребориха с трудностите и смело устояха. В момента превенцията и контролът на епидемията навлиза в нова фаза, все още е време на борба, всички упорстват и работят усилено, а зората предстои. Нека работим по-усърдно, постоянството означава победа и единството означава победа." каза Си.
Внезапното оттегляне на Китай по-рано този месец от политиката на „нулев Covid", която поддържаше почти три години, доведе до инфекции, които обхванаха страната без контрол. Това също предизвика допълнителен спад в икономическата активност и международна загриженост, като Великобритания и Франция станаха последните страни, които наложиха ограничения на пътниците от Китай.
Промяната в Китай последва безпрецедентни протести срещу политиката, защитавана от Си, отбелязвайки най-силната демонстрация на обществено неподчинение през десетилетното му президентство и съвпадаща с мрачните данни за растеж на икономиката на страната
В Ухан, епицентърът на епидемията от Covid преди почти три години, хиляди се събраха, за да отбележат новогодишната нощ и да размишляват върху пандемията. Жителите там изразиха надежда, че нормалният живот ще се върне през 2023 г. въпреки скока на случаите след премахването на ограниченията на пандемията.
Полицията използва високоговорители на няколко места, като изстреля кратко съобщение, казвайки на хората да не се събират, на което хората изглежда почти не обърнаха внимание. В Шанхай, който като много китайски градове през 2022 г. беше поставен под продължително блокиране, мнозина се тълпяха на историческата крайречна алея Bund.
В цялата страна много хора изразиха подобни надежди в социалните медии, докато други бяха критични. Вълната от нови инфекции заля болници и погребални домове в цялата страна, като опашките от катафалки пред крематориумите подхраниха общественото безпокойство.
Директорът на Националния център за инфекциозни болести, каза пред People's Daily в интервю, публикувано в събота, че Шанхай е достигнал пика на инфекциите на 22 декември, като каза, че в момента има около 10 милиона случая. Тези числа показват, че около 50 000 души в 25-милионния град ще трябва да бъдат хоспитализирани през следващите няколко седмици.
В първата индикация за щетите върху гигантския производствен сектор в Китай от промяната в политиката срещу COVID, данните от събота показаха, че фабричната активност се е свила за трети пореден месец през декември и с най-рязкото темпо от близо три години.

Станете почитател на Класа