Отказът на Риши Сунак да преговаря за стачките саботира Обединеното кралство

Отказът на Риши Сунак да преговаря за стачките саботира Обединеното кралство
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    02.01.2023
  • Сподели:

Икономиката на Обединеното кралство е изправена пред „масов удар" през 2023 г., тъй като правителството на Риши Сунак категорично отказва да преговаря със синдикатите за прекратяване на стачките в публичния сектор, каза канцлерът в сянка Рейчъл Рийвс пред Observer в подчертана ескалация на реториката от лейбъристите.
Тази седмица ще видим пет последователни дни на спиране на железопътната система, но Рийвс казва, че министрите изглежда са се „отказали" от управлението като цяло и вместо това търсят конфронтация със синдикатите по политически причини.
„Подходът на торите е все по-безразсъден, като позволява на тези стачки да продължат без никакви усилия за разрешаването им. Имаме нужда от влакове, които се движат, линейки, които пристигат, и налични болнични легла в една функционираща икономика и общество. При торите почти ги нямаме. И икономиката ни няма да се върне към растеж, когато хората не могат да стигнат до работа или до ресторанти, кръчми и театри. Седенето отстрани сега е просто още един начин, по който торите саботират икономиката на Обединеното кралство", каза тя.
Забележките на Рийвс ще се разглеждат като по-ясно подкрепящи каузата на синдикатите и публичния сектор, отколкото лейбъристите досега. Партийни източници казват, че ако и когато лейбъристите дойдат на власт, ще има „рестартиране", за да се гарантира, че заплащането в публичния сектор е в крак с инфлацията и че професионалните професии като медицинските сестри са наистина ценени. „Фактът, че торите са по-щастливи да видят огромен удар върху икономиката и продължителен хаос и мизерия, отколкото да седят в една стая с обикновените работещи хора и да преговарят с техните представители е непростим. Тези спорове ще бъдат разрешени само чрез договаряне на споразумения за справедливо заплащане с компромис от всички страни. Правителството отказа да разреши спорове, защото партията на торите е толкова безнадеждно разделена по всичко останало, че конфронтацията с профсъюзите е единственото нещо, което остава, за да обедини техните депутати", каза тя.
Все по-често бизнес лидерите са загрижени за огромни допълнителни щети за икономиката, ако стачките продължат, предупреждавайки, че бизнесът е „ударен". Джейн Гратън, ръководител на политиката за хората в Британската търговска камара, каза, че стачките ще бъдат катастрофа за фирмите, които разчитат на допълнителни печалби през празничния сезон, за да прекарат януари и февруари. „Да накараме хората да преговарят трябва да бъде основен приоритет. Когато това не може да се случи, трябва да се поддържа основно ниво на обслужване, за да се позволи на по-широката бизнес общност да продължи да работи." каза тя.
Според Ричард Бърдж, главен изпълнителен директор на Лондонската търговско-промишлена камара „Бизнесите в Обединеното кралство и особено тези в столицата са засегнати от тези пристъпи на стачки. Много от най-силно засегнатите са малките фирми, които наемат повечето хора в цялата страна. Продължаващите стачки, оказващи влияние върху ежедневните бизнес операции, може да са последната капка за някои."
В новогодишното си послание лидерът на лейбъристите Кийр Стармър каза, че партията му ще продължи да отстоява „нова Великобритания", която ще поправи затруднените обществени услуги и ще „разшири икономиката за всички".
Даунинг стрийт пък каза, че приоритетите на министър-председателя ще включват съкращаване на списъците с чакащи на NHS, намаляване на нелегалната имиграция, справяне с кризата с разходите за живот чрез поддържане на инфлацията под контрол и повишаване на енергийната сигурност на Обединеното кралство. Министрите казаха, че са приели препоръките на органа за преглед на заплатите на NHS, но „няма бездънна яма с пари„, за да се изпълнят исканията на синдикатите".

Станете почитател на Класа