Иранската полиция следи за носене на хиджаб в превозните средства

Иранската полиция следи за носене на хиджаб в превозните средства
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.01.2023
  • Сподели:

Иранската полиция започна отново да следи за носенето на хиджаб от жените, които пътуват с коли, предаде Франс прес, като се позова на ирански медии.

 

 

Страната е разтърсена от протести заради смъртта на 16 септември на младата Махса Амини, която бе задържана заради нарушение на правилата на носене на хиджаб.

Иранските медии посочват днес, че полицията е започнала нов етап в програмата "Насър 1" в страната. Програмата "Насър 1" касае носенето на хиджаб в колите, се допълва в информациите.

Когато полицията забележи нарушителка в кола, то ще прати до онзи, на когото е регистрирано превозното средство, есемес с текста: "Във вашата кола имаше неспазване на носенето на хиджаб. Нужно е да спазвате обществените норми и да следите да не се повтаря свалянето на хиджаба в колата".

Според местни медии съобщението първоначално е гласяло дори: "Ако нарушението се повтори, ще има правни и съдебни последици", но после този текст е бил премахнат.

След мобилизацията, последвала смъртта на Махса Амини, много иранки започнаха да излизат без хиджаби, а нравствената полиция престана да ги арестува и отвежда в полицията, отбелязва Франс прес.

В началото на декември генералният прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери заяви, че нравствената полиция е закрита. Но активисти остават скептични относно това изявление, направено в отговор на неочакван журналистически въпрос, зададен на пресконференция, и не представляващо ясна разпоредба на вътрешното министерство.

Станете почитател на Класа