Човекът, от когото Путин е обсебен

Човекът, от когото Путин е обсебен
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.01.2023
  • Сподели:

Преди няколко дни руското министерство на вътрешните работи издаде заповед за арест на журналиста Христо Грозев, поради което той смени самолета си в Южна Корея, а не в Дубай, когато се връщаше в ЕС от Австралия, където бе пребивавал последно.

 

 

В Сеул, казва той по телефона за германския Süddeutsche Zeitung, „остатъчният риск" да бъдеш задържан е много по-малък, отколкото в държавите от Близкия изток, които искат да запазят добрите си отношения с Русия - въпреки войната.

Грозев е смятан за враг на държавата в Русия; той казва, че вече е бил преследван и заплашван многократно. Но това, че е в списъка на издирваните лица в Русия, прави живота на разследващия журналист и специалист по Русия в онлайн изследователската мрежа Bellingcat още по-труден.

Засега 53-годишният българин може само да предполага за причината, поради която името му е в руските списъци за издирване; информационната агенция „РИА Новости“ твърди, че е обвинен в разпространение на фалшиви новини, а самият българин подозира, че законът за цензурата, приет малко след нападението над Украйна, е в основата на издирването му. Грозев и екипът му, заедно с изследователи от The Insider и Der Spiegel, наскоро разкриха руското военно подразделение, програмирало ракетите, изстреляни по цивилни цели в Украйна, и идентифицираха поименно руски военнопрестъпници.

Роденият в Пловдив учен по комуникации, който има и дипломи по международно право и икономика, започва кариерата си в радиото. В Bellingcat той е ръководител на разследванията за Русия и се специализира в разузнавателни операции в чужбина и използването на информацията като оръжие.

Списъкът с разкрития, свързани с неговото име, включва както отговорните за свалянето на малайзийския полет MH 17 над Източна Украйна през 2014 г. и руските агенти, които се опитаха да убият бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, използвайки отровата „Новичок" в Солсбъри, Обединеното кралство, така и разкриването на командната верига в Москва, която стои зад опита за убийство на руския опозиционер Алексей Навални. Малко вероятно е да има агент на руските служби като ФСБ или ГРУ, който да не се страхува от работата на следователите на Bellingcat.

Грозев казва, че цялата енергия на екипа му в момента е насочена към разследване на руската агресивна война. Бил спрял някои проекти, свързани с руските разузнавателни операции в миналото, а сега се е съсредоточил на 100% върху военните престъпления и разузнавателните операции. Сред информаторите му са и уморени от войната или критично настроени към нея руснаци, „много от които не са против войната като такава, а против Путин, който според тях не управлява войната правилно". Грозев казва, че повечето информация все още се получава чрез отворени канали и социални медии, но неговата организация също така купува данни, ако те могат да бъдат проверени на сто процента.

Когато не пътува по света, Грозев живее във Виена, но правителството в София носи дипломатическа отговорност за българския гражданин. За разлика от медийните асоциации и опозиционните партии, правителството в София първоначално почти не реагира на факта, че Москва е обявила за издирване може би най-известния български разследващ журналист, но накрая привика руския посланик. А тя лаконично заяви, че предполага, че Грозев не е в „никаква опасност".

Грозев обаче гледа на нещата по различен начин и се опасява от „радикализирани лица", които искат да „направят услуга на руския президент". Руснаците отново и отново го предупреждавали: „Путин е обсебен от теб, наранил си чувствата и репутацията му и ще накара да те издирват“, пояснява българският журналист пред германската медия.

Станете почитател на Класа