"Нова версия на нацизъм". Философът Славой Жижек остро осъди режима в Русия

"Нова версия на нацизъм". Философът Славой Жижек остро осъди режима в Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.01.2023
  • Сподели:

Русия се приближава към нова версия на нацизъм. Това каза словенският философ Славой Жижек в интервю за грузинската служба на РСЕ/РС.

 

 

Разговорът е за войната в Украйна, режима на Владимир Путин и мястото на Русия в съвременната геополитика.

"Съгласен съм с целта на денацификацията, но смятам, че тя трябва да започне у дома, в Русия", каза още Жижек по повод първоначалния мотив, с който Путин аргументира нахлуването на руските войски в Украйна на 24 февруари. "Икономическият упадък, недоверието в демокрацията, корупцията - [всичко това] създаде условия за Путин", казва Жижек по отношение на 90-те години.

На въпрос дали войната е на Русия, или на Путин, Жижек отговаря, че "както всяка култура, и руската е дълбоко разделена". "Тук аз не съм съгласен с моите украински приятели, когато казват нека бойкотираме руската култура като такава и т.н. Не ги ли оставяме на Путин, като му позволяваме да се представя за наследник на руската култура? И така, Русия е в дълбок конфликт със самата себе си", добавя той.

Според Жижек изпращането на оръжие е съществено за Киев. "[Украйна] не може да спечели без много силна западна помощ". Без нея тя "вероятно щеше да бъде окупирана, а след това вероятно може да се продължи - към Молдова, балтийските държави, натиск върху Финландия и т.н.", добавя той.

През 70-те и 80-те Славой Жижек е академик. По-късно започва да пише на английски и създава "Възвишеният обект на идеологията". Тя е една от близо 50 негови книги.

Жижек е известен с хаотичнен изказ, поток на съзнанието и противоречива реторика. Има леви убеждения. Днес е директор на Института за хуманитарни науки "Бъркбек" към Лондонския университет.

Станете почитател на Класа