ЕС за случая с Грозев: Русия иска да спре независими източници на информация за зверствата в Украйна

ЕС за случая с Грозев: Русия иска да спре независими източници на информация за зверствата в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.01.2023
  • Сподели:

Русия въведе цензура за войната в Украйна, като одобри закон за наказание на т. нар. "фейк информация", включително за руското нахлуване в Украйна. Това стана причина много независими руски и чуждестранни медии да напуснат Русия

 

 

Припомняме на Русия, че правото на информация е залегнало в международните документи, по които Москва е страна. Това каза днес (3 януари) говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с обявяването на българския разследващ журналист Христо Грозев за издирване от руските власти.

Грозев, който е български гражданин, работи за независимата мрежа за разследваща журналистика "Белингкат". На 26 декември руското вътрешно министерство обяви, че го издирва, но без да съобщи конкретно престъпление като причина. 

"Русия въведе цензура за войната в Украйна, като одобри закон за наказание на т. нар. "фейк информация", включително за руското нахлуване в Украйна. Това стана причина много независими руски и чуждестранни медии да напуснат Русия", каза днес говорителят на ЕС.

"Руските власти искат да лишат руските граждани от независими източници на информация за войната, която предприеха срещу Украйна и зверствата, извършвани от руските сили", посочи говорителят.

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова вече бе привикана в Министерството на външните работи, като на излизане съобщи, че Грозев няма да бъде търсен в целия свят, а просто не трябва да ходи в Русия. МВР изпрати искане с информация за обвинението до руските си колеги.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа