Наградите "Сезар" забраняват разследваните за секс престъпления

Наградите "Сезар" забраняват разследваните за секс престъпления
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.01.2023
  • Сподели:

Френските филмови награди "Сезар", най-престижните филмови награди във Франция, обявиха, че всеки, който е разследван по обвинения в сексуално престъпление, няма да бъде допуснат до церемонията следващия месец.
Имаше опасения от протести на събитието на 25 февруари, след като стана ясно, че изгряващата звезда Софиян Бенасер е разследван от полицията по две обвинения в изнасилване и едно в насилие. 25-годишният Бенасер, който отрича каквото и да е неправомерно действие, беше смятан за фаворит за награда за ролята си в Les Amandiers.
Решението на наградите "Сезар" - френският еквивалент на "Оскар" - също следва протестите на церемонията през 2020 г., когато Роман Полански, осъден за изнасилване на дете през 70-те години, спечели наградата за най-добър режисьор, което предизвика голяма реорганизация на академия "Сезар".
В изявление Академията каза „Всеки, който е изправен пред потенциална присъда затвор за насилие, особено от сексуален или сексистки характер, ще бъде изключен от предстоящата церемония. Беше решено да не се подчертават хора, които може да са били подложени на разследване от съдебната власт за актове на насилие. Стъпката се предприема от уважение към жертвите, дори ако те са само предполагаеми жертви".
Режисьорът на Les Amandiers, Валерия Бруни-Тедески, осъди обвиненията срещу Бенасер като „медиен линч". Тя каза в Instagram, че продуцентите на филма са знаели за обвиненията срещу него по време на кастинга, „но им казах, че тези слухове няма да ме спрат и не мога да си представя да направя филма без него."
Известната й сестра, певица и бивша първа дама на Франция Карла Бруни, каза „Отношението към Бенасер подкопава презумпцията за невинност, една от основите на нашата демокрация".
Академията Cesar каза, че все още се обсъжда дали хората с обвинения и присъди в сексуално поведение трябва да бъдат изцяло забранени от бъдещи номинации и награди, като решението трябва да бъде взето през следващите седмици.

Станете почитател на Класа