Япония предлага милиони йени на семействата, за да напуснат Токио

Япония предлага милиони йени на семействата, за да напуснат Токио
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.01.2023
  • Сподели:

Правителството на Япония предлага 1 милион йени (7500 долара) на дете на семейства, които се преместят от Токио, в опит да спре намаляването на населението в регионите.
Стимулът – драстично увеличение от предишната такса за преместване от 300 000 йени – ще бъде въведен през април, според съобщения в японски медии, като част от официален натиск за вдъхване на живот на западащите градове и села.
Въпреки че населението на Токио намаля за първи път миналата година – тенденция, която отчасти се дължи на пандемията от коронавирус – политиците смятат, че трябва да се направи повече, за да се намали гъстотата на населението на града и да се насърчат хората да започнат нов живот в „немодерните" части на страната, които са засегнати от застаряване, намаляващо население и миграция на по-младите хора към Токио, Осака и други големи градове.
Плащането – което идва в допълнение към до 3 милиона йени, които вече са на разположение като финансова подкрепа – ще бъде предложено на семейства, живеещи в 23-те „основни" района на Токио и съседните префектури Сайтама, Чиба и Канагава.
За да получат обезщетенията, семействата трябва да се преместят извън по-широкия район на Токио, въпреки че някои биха могли да получат парите, ако се преместят в планински райони, които се намират в границите на града, каза агенция Киодо, цитирайки официални лица.
Около 1300 общини – приблизително 80% от общия брой – се присъединиха към схемата, надявайки се да се възползват от промяната в обществените нагласи към качеството на живот, която набра скорост по време на пандемията, когато повече работници откриха предимствата на работата от разстояние.
Семействата, които се надяват да си осигурят лесна заплата, преди да се върнат в столицата, обаче ще бъдат разочаровани. Те трябва да живеят в новите си домове най-малко пет години и един член на домакинството трябва да работи или да планира да открие нов бизнес. Тези, които се изнесат преди да са изтекли пет години, ще трябва да върнат парите.
Длъжностните лица се надяват, че предлаганите щедри суми ще насърчат семействата с деца на възраст до 18 години да съживят регионите и да облекчат натиска върху пространството и обществените услуги в по-големия Токио, най-големият метрополис в света с население от около 35 милиона.

По принцип преместващите се семейства получават 1-3 милиона йени на домакинство, при условие че отговарят на един от трите критерия: работа в малка или средна компания в района, в който се местят; продължаване на старите си работни места чрез дистанционна работа; или да започнат бизнес в новия си дом, според бизнес вестник Nikkei. След като се вземат предвид по-високите плащания, семейство с две деца може да отговаря на условията за до 5 милиона йени. Половината от парите ще дойдат от централното правителство, а другата половина от местните общини, каза Киодо.
За да привлекат нови жители, запустяващите градове и села на Япония подчертават очарованието на селския живот, лесния достъп до недостиг на абонамент за гледане на деца и, в случая на село Отари в префектура Нагано, наличието на подходящи мъже.
Населението на третата по големина икономика в света претърпя рекорден спад от 644 000 през 2020-21 г., според правителствени данни. Очаква се да спадне рязко от сегашните си 125 милиона до приблизително 88 милиона през 2065 г. – 30% спад за 45 години.
Докато броят на хората над 65 години продължава да расте, раждаемостта остава упорито ниска при 1,3 деца – доста под 2,1, необходими за поддържане на сегашния размер на населението.

Станете почитател на Класа