Бразилците масово приветстваха Лула при встъпването му в длъжност

Бразилците масово приветстваха Лула при встъпването му в длъжност
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.01.2023
  • Сподели:

По време на четиригодишното управление на Болсонаро президентският дворец беше зает от преобладаващо бяло мъжко множество от политици и военни служители, много от които не се притесняваха от пренебрежението си към местните и традиционните чернокожи общности, жителите на фавелата и членовете на бразилското движение за граждански права. „Малцинството трябва да се преклони пред мнозинството", заяви Болсонаро.
Но когато 77-годишният Лула пристигна да встъпи в длъжност в неделя, зашеметяващата мраморна рампа към двореца беше заобиколена от смесица от граждани, представляващи една от най-социално и расово разнообразните нации в света.
„Видях пастори, свещеници и афро-бразилски религиозни водачи, транс мъже и жени, имаше трансвестити, драг кралици, хора с увреждания. Видях Бразилия, която познавам. Чувствах се като у дома си", каза черният активист от фавелата Рене Силва.
Болсонаро бойкотира церемонията, като отлетя за САЩ в навечерието на встъпването в длъжност, позволявайки на Лула да използва символичното предаване на президентския пояс, за да подчертае желанието си да изгради приобщаваща и толерантна нация.
Много зрители, включително самият Силва, се просълзиха, докато новият президент се изкачваше по рампата, ограден от осем представители на бразилското многообразие и борба, включително уважавания лидер на коренното население Раони Метуктире, влиятелен металург, човек с увреждания. Поясът беше връчен на Лула от чернокожата събирачка на боклук и активистка Алин Соуса.
Лула инжектира подобно разнообразие и в новата си администрация в опит да приобщи отново всичките 215 милиона жители на Бразилия, след като малцинствата бяха пренебрегвани през бурната ера на Болсонаро. Един от най-известните чернокожи интелектуалци в Бразилия, Силвио Алмейда, ще ръководи министерството на правата на човека. Родената във фавела правозащитничка Аниел Франко ще ръководи министерството на расовото равенство, а местният активист и политик Гуахахара ще ръководи първото в Бразилия министерство за коренното население.
„Ще управлявам за всички, гледайки напред към светлото ни споделено бъдеще, а не към огледалото за обратно виждане на разделение и нетолерантност", каза Лула пред десетките хиляди поддръжници, които се събраха, за да го приветстват.

Станете почитател на Класа