Германия призова за забрана на фойерверките след атаки срещу спасителните служби

Германия призова за забрана на фойерверките след атаки срещу спасителните служби
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.01.2023
  • Сподели:

Профсъюзите на германската полиция и пожарникарите призоваха за забрана на личните фойерверки в новогодишната нощ. Канцлерът Олаф Шолц осъди инцидентите, в които спасителните служби са били обстрелвани с петарди и ракети.
Групи от пияни хора, които пускат собствени фойерверки, са позната гледка по германските улици в нощта на Нова година, като в магазините е разрешено да се продават не само бенгалски огън, но и малки ракети, фонтани и петарди през последните три дни на годината.
След като продажбата им беше забранена в продължение на две години, за да се избегне претоварването на болниците по време на пандемията от Covid-19, германските градове тази година отново отекнаха от гръмове и експлозии на потребителски фойерверки – причинявайки необичайно голям брой наранявания и някои смъртни случаи.
В столицата Берлин властите съобщиха за 33 ранени полицаи и пожарникари при повече от 1700 мисии, извършени вечерта на 31 декември. „Това, което в момента виждаме в Берлин, но също и в Баден-Вюртемберг, е, че пожарникарите биват нападани от засада, че полицаи са атакувани като на 1 май или на други големи демонстрации", каза Ралф Кустерер, вицепрезидент на Германски полицейски съюз.
Полицейският съюз в Берлин призова за забрана в цялата страна на продажбата на фойерверки на клиенти. „Ние не вярваме, че е необходимо голяма част от населението да запали собствената си пиротехника в новогодишната нощ", каза говорителят Бенджамин Джендро пред агенция dpa. Германският синдикат на пожарникарите призова повече от превозните му средства да бъдат оборудвани с камери за записване на атаки като тези, на които станахме свидетели тази година.
Говорител на канцлера Шолц в понеделник осъди „масираните нападения срещу спасителните служби," докато сенаторът по културата на Берлин подкрепи призивите за обща забрана. „За какво са тези глупости с фойерверки. Никой не се нуждае от това", каза Клаус Ледерер от партията на левицата.

Станете почитател на Класа