Германия отхвърли подновения полски призив за военни репарации

Германия отхвърли подновения полски призив за военни репарации
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    05.01.2023
  • Сподели:

Германия отхвърли последния натиск на националистическото правителство на Полша за огромни репарации за Втората световна война, заявявайки в отговор на дипломатическа нота, че въпросът е приключен.
Полша оценява загубите си във Втората световна война, причинени от Германия, на 6,2 трилиона злоти (1.3 трилиона евро) и поиска репарации, но Берлин многократно е заявявал, че всички финансови искове, свързани с войната, са уредени.
„Според германското правителство въпросът за репарациите и компенсациите за загубите от войната остава приключен и германското правителство не възнамерява да влиза в преговори по този въпрос", се казва в изявление на полското външно министерство.
„Правителството на Република Полша ще продължи усилията си за уреждане на дълговете, произтичащи от германската агресия и окупация през годините 1939-1945 г."
Шест милиона поляци, включително 3 милиона полски евреи, бяха убити по време на войната, а Варшава беше изравнена със земята след въстанието от 1944 г., при което загинаха около 200 000 цивилни.
През 1953 г. тогавашните комунистически управници на Полша се отказаха от всички претенции за военни репарации под натиска на Съветския съюз, който искаше да освободи Източна Германия, също съветски сателит, от всякакви задължения.
Управляващата полска националистическа партия "Право и справедливост" (PiS) казва, че споразумението е невалидно, тъй като Полша не е успяла да договори справедливо обезщетение. Тя съживи призивите за обезщетение, откакто пое властта през 2015 г., и превърна популяризирането на жертвата на Полша по време на войната в централна част от своя призив към национализма.
Борбената позиция спрямо Германия, често използвана от PiS за мобилизиране на своите избиратели, обтегна отношенията с Берлин.
Германия отхвърля твърдението на Полша, че дължи 1,3 трилиона евро военни репарации. По време на посещение във Варшава през октомври външният министър на Германия Аналена Бербок отхвърли искането, като каза, че за Берлин въпросът е затворена глава.
Варшава каза, че е призовала ООН за подкрепа в усилията си да получи военни репарации.

Станете почитател на Класа