Западните съюзници ще доставят бронирани машини на Украйна

Западните съюзници ще доставят бронирани машини на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.01.2023
  • Сподели:

 

Ще пригодим подкрепата си към нуждите на Украйна на бойното поле, заяви германският вицеканцлер Роберт Хабек

 

 

Западните съюзници ще доставят бронирани бойни машини на Украйна, но не и тежки бойни танкове, както настоява Киев, съобщава БНР.

След обещанието на Франция да достави на Украйна леки бойни машини, Германия се ангажира с нова военна помощ за Киев. А Съединените щати обмислят доставката на бойни танкове.

"Ще пригодим подкрепата си към нуждите на Украйна на бойното поле", заяви германският вицеканцлер Роберт Хабек. Тройната коалиция в Берлин е в тесен контакт със съюзниците, и основно с Франция и Съединените щати за конкретизиране на по-нататъшната военна помощ.

Френският президент Еманюел Макрон е обещал в телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски изпращането на леки бойни бронирани машини. Засега няма подробности за количеството или сроковете на планираните доставки. Зеленски е благодарил за обещаната помощ и допълни, че френското предложение показва необходимостта други страни да предоставят по-тежки оръжия, за да "сложим край на руската агресия още тази година".

В същото време Беларус и Русия продължават да изграждат съвместна военна групировка в Беларус и подготвят съвместни военновъздушни учения, съобщи министерството на отбраната в Минск. Целта на създаването на такива съвместни сили е "укрепване и защитата на съюзната държава на Русия и Беларус".

Според плана тактическите учения на военно-въздушните сили са "за повишаване нивото на бойната подготовка на авиационните части". От министерството не съобщиха датата на предстоящите учения и не съобщиха подробности.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа