В книгата си принц Хари описва физическо нападение от брат му Уилям

В книгата си принц Хари описва физическо нападение от брат му Уилям
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.01.2023
  • Сподели:

В дългоочакваната си автобиография, Spare, принц Хари разказва за това, което според него е физическо нападение от брат му Уилям, сега принц на Уелс, докато връзката им се разпада заради брака на по-младия принц с актрисата Меган Маркъл.
Необикновената сцена, която според Хари е довела до видимо нараняване на гърба му, е една от многото в книгата Spare, която ще бъде публикувана по целия свят следващата седмица и вероятно ще предизвика сериозен фурор за британското кралско семейство.
Заглавието на книгата произлиза от стара поговорка в кралските и аристократичните кръгове: че първият син е наследник на титли, власт и богатство, а вторият следователно е Spare - резервен, ако нещо се случи с първородния.
Описвайки конфронтация в дома си в Лондон през 2019 г., Хари казва, че Уилям е нарекъл Меган „трудна", „груба" и „абразивна", което според Хари е „папагал на разказа в пресата" за неговата американска съпруга.
Тогава Хари обвинил брат си, че се държи като наследник, неспособен да разбере защо по-малкият му брат не е доволен да бъде резервен. Били разменени обиди, преди Уилям да заяви, че се опитва да помогне. Хари казал: „Ти сериозно ли? Да ми помогнеш? Извинете – така ли наричате това?"
Този коментар, казва Хари, разгневил брат му, който изругал, докато пристъпвал към него. Вече уплашен, Хари отива в кухнята, последван от разярения му брат. Хари дал на брат си чаша вода и казал: „Уили, не мога да говоря с теб, когато си такъв."
„Той остави водата, нарече ме с друго име, след което се нахвърли върху мен. Всичко стана толкова бързо. Толкова много бързо. Той ме хвана за яката, разкъса синдджирчето ми и ме събори на пода. Кацнах върху купата на кучето, която се спука под гърба ми, парчетата се врязаха в мен. Лежах там за момент, замаян, след което се изправих и му казах да се маха".
Хари пише, че Уилям го е призовал да отвърне на удара, цитирайки кавги, които са имали като деца. Хари е отказал да го направи. „Уилям си тръгна, след което се върна изглеждайки съжаляващ и се извини. После се обърна и извика: „Не е нужно да казваш на Мег за това."
Хари не е казал веднага на жена си, но се е обадил на своя терапевт. Когато по-късно Меган забелязва „ожулвания и синини" по гърба му и той й казал за нападението. „Тя не беше толкова изненадана и не беше толкова ядосана. Тя беше ужасно тъжна."
Негодуванието на Хари, че е „резервният", е обединяващата тема на книгата му, чрез глави за детството му, обучението му в училище, кариерата му като кралски представител и в британската армия, връзката му с родителите и брат му и живота му с Меган през ухажване, сватба и брак със собствен опит на родителство. Хари разказва историята за това как баща му, сега крал Чарлз, се предполага, че е казал на съпругата си, принцеса Даяна, в деня на раждането на Хари: „Прекрасно! Сега ти ми даде наследник и резервен – работата ми е свършена".
Независимо дали описва спомените и любовта си към Даяна, убита в автомобилна катастрофа в Париж през август 1997 г., или подобната си любов към баба си, кралица Елизабет II, която почина миналата година, Хари е безпощаден в разказа си за наситени лични сцени и разговори.

Станете почитател на Класа