САЩ одобриха първата в света ваксина за медоносни пчели

САЩ одобриха първата в света ваксина за медоносни пчели
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.01.2023
  • Сподели:

Първата в света ваксина за медоносни пчели беше одобрена за употреба от правителството на САЩ. Това поражда надежди за ново оръжие срещу болестите, които рутинно опустошават колониите пчели, на които се разчита за опрашване и храна.
Министерството на земеделието на САЩ (USDA) предостави условен лиценз за ваксина, създадена от Dalan Animal Health, американска биотехнологична компания, за защитата на медоносните пчели от болестта Американски гнилец.
„Нашата ваксина е пробив в защитата на медоносните пчели. Готови сме да променим начина, по който се грижим за насекомите, оказвайки влияние върху производството на храни в глобален мащаб" каза Анет Клайзер, главен изпълнителен директор на Dalan Animal Health.
Ваксината, която първоначално ще бъде достъпна за търговските пчелари, има за цел да ограничи гнилеца, сериозно заболяване, причинено от бактерията Paenibacillus larvae, която може да отслаби и убие кошерите. Понастоящем няма лек за болестта, която в части от САЩ е открита в една четвърт от кошерите, което изисква пчеларите да унищожат и изгорят всички заразени колонии и да прилагат антибиотици, за да предотвратят по-нататъшно разпространение.
Ваксината действа, като включва част от бактериите в пчелното млечице, захранващо майката от пчелите работнички, тя след това го поглъща и получава част от ваксината в яйчниците. След това развиващите се пчелни ларви имат имунитет срещу гнилост, докато се излюпват, като проучванията на Далан предполагат, че това ще намали смъртността от болестта.
Американският гнилец произхожда от САЩ и се е разпространил по целия свят. Далан каза, че пробивът може да се използва за намиране на ваксини за други болести, свързани с пчелите.
Тъй като са били комерсиализирани, транспортирани и притиснати към селскостопански услуги, медоносните пчели са били изложени на коктейл от различни болести, които обикновено опустошават голям брой колонии и изискват големи намеси от страна на пчеларите, за да поддържат броя им.
САЩ са необичайно зависими от управляваните пчелни колонии, за да поддържат опрашването на храната си, като кошерите рутинно се превозват с камиони из цялата страна, за да опрашват всичко - от бадеми до боровинки. Това е така, защото много видове диви пчели са в тревожен спад поради загуба на местообитания, употреба на пестициди и климатичната криза, подхранвайки опасенията около глобалната криза в броя на насекомите, която заплашва екосистемите, продоволствената сигурност и здравето на хората.

Станете почитател на Класа