Amazon съкращава 18 000 работни места поради икономическата несигурност

Amazon съкращава 18 000 работни места поради икономическата несигурност
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.01.2023
  • Сподели:

Amazon обяви, че ще съкрати повече от 18 000 работни места от работната си сила – най-големият набор от съкращения в историята на американската компания.
Гигантът за електронна търговия цитира несигурната икономика и факта, че Amazon бързо е наемал служители през последните няколко години. Неговият главен изпълнителен директор, Анди Джаси, каза в бележка до служителите: „Между съкращенията, които направихме през ноември, и тези, които споделяме днес, планираме да премахнем малко над 18 000 позиции. Amazon е издържал на „трудни икономики" в миналото и ще продължи да го прави. Тези промени ще ни помогнат да преследваме нашите дългосрочни възможности с по-силна структура на разходите."
Джаси каза, че съкращенията ще засегнат най-вече физическите магазини на компанията, които включват Amazon Fresh и Amazon Go, и нейните PXT организации, които се занимават с човешки ресурси и други функции. Той не уточни къде се намират засегнатите позиции, но каза в изявлението, че „Amazon ще комуникира със засегнатите служители или - където е приложимо в Европа - с представителните органи на служителите от 18 януари".
Съкращенията на работни места представляват бърз обрат за търговеца на дребно, който наскоро удвои тавана на основното си заплащане, за да се конкурира по-агресивно за наемане на таланти.
Съкращенията възлизат на 6% от корпоративната работна сила на Amazon, наброяваща около 300 000 души, а глобалната работна сила е от повече от 1,5 милиона.
Amazon каза, че също така предлага заплащане при раздяла, преходни обезщетения за здравно осигуряване и подкрепа за намиране на работа.

Станете почитател на Класа