Белият дом обяви нов пакет военна помощ за Украйна и партньорите си на Източния фланг на НАТО

Белият дом обяви нов пакет военна помощ за Украйна и партньорите си на Източния фланг на НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.01.2023
  • Сподели:

Белият дом обяви днес нов пакет американска военна помощ за Украйна и нейните съседи на iзточния фланг на НАТО, който ще бъде в размер на 3,75 милиарда долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

 

 

Вчера Съединените щати и Германия съобщиха, че ще предоставят допълнителни оръжия и техника на Киев, за да му помогнат в борбата срещу руската инвазия. Съвместното изявление бе публикувано след телефонен разговор между президента Джо Байдън и канцлера Олаф Шолц.

САЩ и Германия ще предоставят на Украйна бойни машини на пехотата - съответно "Брадли" и "Мардер", стана ясно от вчерашното комюнике. Бойните машини "Брадли", каквито ще бъдат предоставени за пръв път на Украйна, са използвани за транспортиране на войски и са известни като "убийци на танкове" заради противотанковите ракети, които могат да изстрелват.

На въоръжение от 70-те години на миналия век леките бронирани машини на пехотата "Мардер", са предназначени за превоз на войски, отбелязва Франс прес. Основното им въоръжение е 20 мм оръдие. "Брадли" са машини от аналогичен тип, на въоръжение от началото на 80-те години на миналия век. В модела си M2 те са оборудвани с 25 mm оръдие, както и с противотанкова ракетна установка и могат да превозват, в допълнение на екипажа, шестима бойци.

"Брадли" "не е танк, той е убиец на танкове", каза вчера говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър и допълни: „Убедени сме, че това ще помогне много (на украинските сили) на бойното поле“.

Днес говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер потвърди американската помощ и добави, че пакетът ще включва още бронетранспортьори, самоходни гаубици, ракети земя-въздух, боеприпаси и други въоръжения.

Най-големият досега пакет американска военна помощ за Киев ще включва доставки на оръжия от запасите на Пентагона на стойност 2,85 млрд. долара, които ще бъдат изпратени директно на Украйна, и още 225 млн. долара като военно финансиране за изграждане на дългосрочни способности и подкрепа за модернизация на украинската армия, съобщи още Белият дом.

В рамките на поредния си пакет помощ за Украйна от началото на войната Съединените щати ще предоставят и 682 милиона долара на своите партньори на източния фланг на НАТО за снабдяване с оръжия, които да заместят предоставените въоръжения на украинските въоръжени сили.

"Войната навлиза в критичен момент и трябва да направим всичко по силите си, за да помогнем на украинците да устоят на руската агресия", каза в заключение Жан-Пиер при обявяването на помощта.

Станете почитател на Класа