24 часа терор и насилие на картела Синалоа в Кулиакан

24 часа терор и насилие на картела Синалоа в Кулиакан
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.01.2023
  • Сподели:

Двадесет и четири часа силите за сигурност и въоръжените банди на картела се сражаваха за контрол над летището, което се превърна в последната фронтова линия на латиноамерикански наркоконфликт, отнемащ десетки хиляди животи всяка година.
Причината за този ден на кръвопролитие и хаос - арестът на един от най-издирваните мъже в страната, Овидио Гусман. 32-годишният син на бившия шеф на картела Синалоа, Хоакин „Ел Чапо" Гузман, вече е зад решетките в Мексико Сити след последната кървава глава в историята на северозападното владение на семейството му.
Драматичният ден на Кулиакан започна около 4.40 сутринта в четвъртък, според местния вестник Noroeste. На трийсет и пет мили северно от столицата, близо до селската рибарска общност Хесус Мария, силите за сигурност са забелязали конвой от 25 превозни средства на картела, в които се смята, че е r тяхната цел. Съобщението е „El Ratón (Мишката) пътува".
Седем войници бяха убити в последвалата престрелка между войници и гангстери с шестцевни картечници с 3000 изстрела в минута, използвани от американските войски във Виетнам. Силите на картела отчаяно се опитваха да избегнат ареста на Гузман, предполагаем трафикант на кокаин, марихуана и метамфетамин, за чийто арест САЩ бяха предложили награда от 5 милиона долара.
В крайна сметка Гузман беше арестуван – но по-лошото тепърва предстоеше - стрелците на картела започнаха да мародерстват из щата Синалоа, палеха превозни средства, блокираха пътища и се опитваха да поемат контрола над летището на Кулиакан, за да попречат на властите да изведат лидера им. „Молим гражданите да не излизат", написа в Туитър секретарят по сигурността на Синалоа, Кристобал Кастанеда, докато хаосът се разпространяваше.
Бившият шеф на Агенцията за борба с наркотиците (DEA) Майк Виджил каза, че мексиканските власти са отчасти отговорни за реакцията на картела на ареста на Гусман. Когато наркобосът беше задържан за кратко през октомври 2019 г., президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор противоречиво нареди на войските да го освободят, след като гангстерите спряха живота на града, запомнено като „Черния четвъртък на Кулиакан". „Ние не искаме война", каза тогава Лопес Обрадор, който е известен съкратено като Амло.
Виджил каза, че решението на Амло е изпратило ясно послание до лидерите на двете най-страшни организирани престъпни групи в Мексико, картелите Синалоа и Халиско, „Ако водещ член на картела бъде заловен и вие генерирате масово насилие, има добра възможност той да бъде освободен".
Така в четвъртък сутринта въоръжените мъже от Синалоа решиха да пуснат ада. Основна част от техния план изглежда бе завладяването на летището на Кулиакан и предотвратяването на военни самолети да кацнат там, за да изведат високопоставения затворник.
„Гангстерите откриха огън както по военни, така и по цивилни самолети – някои все още в полет – както и по сградите на летището. Два самолета на военновъздушните сили трябваше да направят аварийно кацане, след като бяха ударени от значителен брой картечни куршуми", каза министърът на отбраната на Мексико Луис Кресенсио Сандовал пред репортери.
Някои анализатори смятат, че арестът на Гузман е бил предназначен за жест към Байдън, с когото Амло трябва да се срещне в Мексико Сити в понеделник, за да обсъдят въпроси като миграцията и сигурността, включително ролята на Мексико в кризата с фентанила в САЩ. Експертът по сигурността Оскар Балдерас каза, че залавянето ще позволи на Амло да сигнализира на САЩ, че Мексико е в състояние да нанесе ефективни удари на организираната престъпност. Гузман е също и вътрешен „трофей", който Амло можеше да използва, за да твърди, че работи неговата политика за сигурност „abrazos no balazos" (прегръдки, а не куршуми), която поставя борбата със социалните корени на престъпността над насилствената конфронтация.
Залавянето на Гусман, който беше изпратен в Мексико Сити с хеликоптер, е победа за справедливостта и върховенството на закона. Но картелът Синалоа е толкова огромна, хоризонтално управлявана организация, че неговият арест е малко вероятно да промени значително незаконните му операции.
Малцина очакват спокойствието да продължи дълго. Някои се страхуват от борба за власт между отслабения картел Синалоа и неговите съперници от Халиско. Други подозират, че назрява сблъсък между четиримата синове на Ел Чапо, които са известни като Лос Чапитос, и гангстерите, лоялни на легендарния лидер на картела Исмаел „Ел Майо" Замбада.
Виджил предупреди „Нормалността може да се е върнала по улиците на Кулиакан, но шефовете на картела скоро ще наредят на своята армия от убийци да отмъсти на военни служители и техните семейства за ареста на Гузман".

Станете почитател на Класа