Ветерани от армията критикуват принц Хари за твърденията му

Ветерани от армията критикуват принц Хари за твърденията му
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.01.2023
  • Сподели:

Високопоставени британски ветерани разкритикуваха твърдението на херцога на Съсекс, че е убил 25 талибански войници, докато е служил в британската армия в Афганистан, като предупредиха, че това признание може да увеличи риска за личната му сигурност. Твърдението за броя на убийствата се съдържа в книгата Spare - автобиография на Хари.
Пенсионираният армейски полковник, ветеран Тим Колинс, най-известен с произнасянето на вълнуваща реч преди началото на войната в Ирак през 2003 г., каза „Разказът на принца за броя на убийствата е груб и ние не правим резки по приклада на пушката".
Други казаха, че Хари изглежда неправилно дехуманизира бунтовниците, като ги описва като „шахматни фигури, премахнати от дъската", докато талибаните обвиниха принца в извършване на военни престъпления по време на турнето му преди десетилетие.
Анас Хакани, влиятелен член на афганистанското правителство, каза: „Тези, които убихте, не бяха шахматни фигури, те бяха хора; имаха семейства, които чакаха завръщането им. Сред убийците на афганистанци не са много тези, които имат благоприличието да разкрият съвестта си и да признаят военните си престъпления".
Принцът разказва в мемоарите си за времето си като стрелец в атакуващ хеликоптер Apache по време на втората си обиколка в Афганистан през 2012 г. Хари пише, че „в ерата на апачите и лаптопите е било възможно да се установи с точност колко вражески бойци съм убил. И ми се струваше важно да не се страхувам от това число. Така че моето число е 25. Това не е число, което ме изпълва с удовлетворение, но и не ме смущава." По-късно принцът признава, че е дехуманизирал онези, които е застрелял в битка: „Когато се озовах потопен в горещината и объркването на битката, не мислех за тези 25 като за хора. Те бяха шахматни фигури, премахнати от дъската. Лошите хора са елиминирани, преди да успеят да убият добри хора".
Колинс, в интервю за Forces News, обвини Хари, че „се е замесил в трагична измама за печелене на пари, за да финансира начина на живот, който не може да си позволи", а в едва прикрит страничен удар към съпругата му Меган, намеква „това е нещо, което някой друг е избрал".
Друг ветеран от Афганистан каза: „Никога не съм чувал някой да говори за броя на убийствата, това е грубо и откровено ужасно. Отнемането на живот е най-сериозното нещо, което можете да направите в операциите, сериозните хора не говорят за това като за игра". Бивш командир от британската армия в Афганистан, пенсиониран полковник Ричард Кемп, каза, че коментарите могат да изложат на по-голям риск сигурността на принца. „Екстремистите, които подкрепят талибаните, сега може да са мотивирани да убият Хари, заради спомени, възкресени от коментарите му", каза той пред Sky News.
Хари съди правителството на Обединеното кралство за решение да изтегли финансираната от данъкоплатците кралска защита за него и семейството му, след като се оттегли от кралските задължения през 2020 г. В един момент от съдебната битка адвокатите му казаха, че „принцът не се чувства в безопасност когато е на посещение в Обединеното кралство, след поредица от заплахи и инциденти, включително от крайнодесни екстремисти".
Говорител на Министерството на отбраната каза, че военните няма да обсъждат твърдението за броя на убийствата на Хари: „Ние не коментираме оперативни подробности от съображения за сигурност."
Британските сили участваха в бойни операции в Афганистан между 2001 г. и 2014 г. и в усилия за обучение след това, преди западът най-накрая да се оттегли при хаотични обстоятелства през лятото на 2021 г.

Станете почитател на Класа