След четири дни и 15 гласа Кевин Маккарти вече е спикър на Конгреса

След четири дни и 15 гласа Кевин Маккарти вече е спикър на Конгреса
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    08.01.2023
  • Сподели:

Лидерът на републиканците Кевин Маккарти грабна чукчето в историческия 15-и опит. Той беше избран за спикър (председател) на Камарата на представителите на САЩ в драматично гласуване късно вечерта в петък, след като потуши продължилия с дни бунт на блок от крайнодесни консерватори.
След 14 последователни поражения и поредица от отстъпки, Маккарти спечели достатъчно гласове, за да стане 55-ият спикър на нацията, спечелвайки 216 гласа. Лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис отново си осигури подкрепата на всички 212 членове на своята група.
Дълго търсената победа на Маккарти идва след продължителна битка за спикър, най-дългата от 1859 г. насам, която парализира новия Конгрес и извади наяве дълбоки разриви в конференцията на Републиканската камара. Конфликтът отбеляза първия път от век, в който Камарата на представителите не успява да избере председател на първото гласуване, а само четири други избора за спикър в историята на САЩ са изисквали повече от 12 гласувания.
Маккарти отпразнува победата си като знак за подновяване на конференцията на Републиканската камара, въпреки препятствията, с които се сблъска в стремежа си да стане спикър.
Демократите в Камарата на представителите останаха единни в подкрепата си за Джефрис, конгресмен от Ню Йорк, до последното гласуване. Отбелязвайки края на четири години демократичен контрол над Камарата, Джефрис поздрави Маккарти за победата му, гледайки напред към бъдещата работа на 118-ия Конгрес.
„Беше дълга седмица", призна републиканският конгресмен Патрик Макхенри в началото на речта си, номинирайки Маккарти за председател. „Президентът нарече този процес срам. Говорещите глави определиха това като хаос и бъркотия. Но това се нарича демокрация."
Последните часове на битката за оратори не минаха без драма. Маккарти се надяваше да спечели чукчето на 14-то гласуване, но не му достигна един глас. Когато стана ясно, че Маккарти няма да успее, напрежението избухна в залата. В един момент конгресменът Майк Роджърс, републиканец от Алабама, трябваше да бъде физически удържан, след като се хвърли срещу конгресмена Мат Гетц, републиканец от Флорида и лидер на коалицията против Маккарти.
Изправен пред утвърдена опозиция, Макхенри реши да отложи пленарната зала за понеделник. Но преговорите внезапно се промениха в полза на Маккарти, републиканците бързо смениха плановете си и призоваха за 15-то гласуване.
На 15-то поименно гласуване няколко въздържали се промениха гласовете си на „присъстващи", като по този начин намалиха прага, необходим на Маккарти, за да си осигури чукчето.
В неистови усилия да сложат край на вътрешнопартийната безизходица, Маккарти и съюзниците му прекараха дни в преговори до късна нощ с 20-те твърдолинейни консерватори, които му се противопоставиха на първите 11 гласувания. Поради малкото мнозинство на републиканците в Камарата на представителите Маккарти можеше да си позволи да загуби само четири гласа, ако всички заседаващи членове гласуват за председател. В замяна на подкрепата си членовете, които се отказаха, поискаха радикални промени в правилата на камарата, както и повече представителство в някои от най-известните комисии на Камарата.
Въпреки че Маккарти спечели поста на спикър, сега той е изправен пред значителното предизвикателство да се опита да управлява с непокорна конференция и слабо мнозинство. Динамиката на конференцията на републиканците в Камарата на представителите може да направи много по-трудно напредъка в законодателството, което трябва да бъде прието, като пакета от държавни разходи или повишаването на тавана на дълга.
Докато Маккарти се издига до председателския пост, времето ще покаже дали неговите отстъпки към крайнодесните членове ще бъдат достатъчни, за да го задържат начело.
В противен случай, нова битка за чукчето може скоро да се появи на хоризонта.

Станете почитател на Класа